Зарежда Събития

« All Събития

  • Това събитие е минало събитие.

Изложба колажи на Вислава Шимборска

12.02.2014 - 30.03.2014

От 12 февруари в галерията на Полския институт можете да видите изложба колажи на Вислава Шимборска.

На 26 февруари от 18 ч. изложбата ще бъде представена от Михал Рушинек, председател на Фондация „Вислава Шимборска“ и секретар на поетесата в периода 1996-2012. 

„Нямаше нужда от много: правоъгълен матов картон – можеше да бъде синкав или кремав, подходящо лепило за хартия, ножица, материали за изрязване, и, разбира се, Вислава Шимборска. В ПНР – именно тогава Шимборска започва да твори своите колажи – от изброените по-рано единственият сигурен елемент беше само Шимборска.
Материали за колажите си тя намираше сама – от вестникарски заглавия, списания, репродукции на снимки, стари картички, но сякаш ги изпразваше от съдържание. Те продължаваха да притежават някакви първоначални характеристики, оставаха разпознаваеми, но, извадени от контекста, под нейната ръка започваха да изграждат нови светове, донякъде сюрреалистични, с извиращи хумор и топлота и усещане за свобода.
Колажите са произведение на изкуството, това е ясно. Те са и подпис на Вислава Шимборска. Но все пак да обърнем внимание и на техния смисъл, може би най-важният – те са следи от приятелство и зов за приятелство“. (Леонард Нойгер)

Изложбата продължава до 30.03.2014 г.

Детайли

Начало:
12.02.2014
Край:
30.03.2014
Категории за Събитие:
,

Място

Полски институт, вход свободен
ул. Веслец 12
София,
Научете повече за Полша

Back to top