Зарежда Събития

« All Събития

  • Това събитие е минало събитие.

Изложба рисунки и акварели на Ришард Гжиб

22.03.2013 / 18:00 - 30.04.2013 / 13:00

вход свободен

Oткриване на изложбата рисунки и акварели на Ришард Гжиб съвместно с галерия „Zderzak“ с участието на Марта Тарабула, куратор на изложбата.

Ришард Гжиб – рисувач, художник, поет, един от водещите представители на новата експресия от 80-те. Следва в Държавното висше училище за изящни изкуства във Вроцлав и във варшавската Художествена академия. В периода 1982-1992 действа в Gruppа (творческа група, основана през 1982 от възпитаниците на варшавската Художествена академия, представители на течението нова експресия), на която е един от основоположниците. Заедно с Gruppа издава списание, в което помества свои стихове, теоретични текстове и рисунки. Плод на ъндърграундовия период на Gruppа са работите му върху хартия, чиято експресивна форма кореспондира с ангажираността, с която членуващите в нея творци защитават свободата или се изказват по различни политически, национални или творчески въпроси.

Поредният етап в живописта на Гжиб се характеризира с появата на животни върху платната – носорози, зайци, пеперуди, костенурки. Творецът интерпретира древната животинска тема в декоративна форма, характеризираща се с феерия от цветове, геометрични форми и богата орнаментика. Тяхната поетичност, гротесковост, чувственост отразява мирогледа на твореца, според когото живописният образ отразява магическо и тотемично мислене, отпращащо към философията на първобитните култури за единството на човек и космос.

Освен живописец, авторът е и поет, публикува творбите си в различни списания, в т.ч. „Miesięcznik Literacki“, Young Poets of a New Poland (London 1993), в арт списанието „Tytuł roboczy”. В момента се занимава с рекламна и издателска графика.

От средата на 80-те е осъществил няколко творчески пътувания: стипендия в Западен Берлин, Кьолн, Сайгон. Отглежда канарчета, рибки, костенурки и расови кучета; инструктор по карате и маратонец.

Работите на Гжиб се намират в колекциите на всички големи полски музеи (във Варшава, Вроцлав, Краков и Познан), частни колекции и в чужбина.

През 2010 г. Ришард Гжиб е удостоен с наградата на Ян Цибис – най-високо цененото в Полша художествено отличие за цялостна дейност.

Галерия Zderzak възниква като частна, независима културна институция през 1985 г. в Краков, когато нелегалната Солидарност се бори за свобода. Изложбите се организират на покрива на частния имот, а над вратата е закачена стара автомобилна броня (zderzak). Галерията работи без цензура, в опозиция спрямо официалното изкуство, контролирано от комунистическия режим, както и спрямо изкуството под знака на католическата църква. От 1989 галерията работи като търговска, неин собственик е Марта Тарабула.

Детайли

Начало:
22.03.2013 / 18:00
Край:
30.04.2013 / 13:00
Стойност:
вход свободен
Категория за Събитие:

Място

Полски институт в София
ул. Веслец 12
София,
Научете повече за Полша

Back to top