Зарежда Събития

« All Събития

  • Това събитие е минало събитие.

Изложба „Ян Карски – човек на свободата”

23.04.2014 / 18:00 - 23.05.2014 / 16:00

Дo 23 май всеки четвъртък от 18.00 можете да гледате и 10–минутния анимационен филм за Ян Карски, чийто автор е Нийл Адамс (автор и на комикса за Батман). Филмът е на полски и български език и ще бъде прожектиран и по желание на посетителите на изложбата.

Изложбата е подготвена от Музея за история на Полша, представена е на английски език с превод на български.

                        Ян Карски (псевдоним на Ян Ромуалд Кожелевски, 1914 – 2000) завършва право, дипломация и школа за подофицери. Поради великолепната памет и владеенето на чужди езици са му възложени функциите на политически емисар на полското правителство в изгнание.

През 1942 под псевдонима Ян Карски, който оттук нататък използва постоянно, заминава в поредната си мисия – в Англия и САЩ. Една от основните му задачи е да информира съюзниците за трагичното положение на еврейското население под германска окупация. Събирайки информация, той успява да проникне два пъти във варшавското гето и преходния лагер в Избица, от който еверите са транспортирани в лагерите на смъртта.
Пряк свидетел, той разказва за потресаващите събития на редица американски и британски политици, журналисти и творци. Среща се с британския външен министър и с президента на САЩ, но драматичните му апели за спасяване на евреите остават без отзив. Повечето от събеседниците не вярват на разказа му или го игнорират.
След войната Ян Карски остава в САЩ. Следва политически науки и защитава докторска дисертация в Джорджтаунския университет във Вашингтон, в който в продължение на следващите 40 години преподава международни отношение и теория на комунизма. Негов студент е и бъдещият американски президент Бил Клинтън.
Ян Карски е автор на няколко книги. Книгата му за полската нелегална държава („Story of a Secret State”), излязла през 1944 в САЩ, скоро се превръща в бестселър и е преведена на много езици.
През последните 20 години от живота си Ян Карски се връща към „недовършената си мисия”, като разказва на многобройни срещи в Америка, Израел и Полша за масовото избиване на евреите по време на войната и опитите си да привлече световното внимание към тази трагедия.
Ян Карски е носител на множество престижни отличия –  титлата „Праведник на света”, доктор хонорис кауза на осем полски и чуждестранни университети, кавалер на „Ордена на Белия орел” (най-високото полско държавно отличие) и почетен гражданин на Израел. През май 2012 г., посмъртно, е награден от американския президент Барак Обама с „Медал на свободата”. Самият той учредява награда „Ян Карски и Пола Ниренска”, връчвана ежегодно от YIVO в Ню Йорк и Еврейския исторически институт във Варшава на автори на публикации, посветени на ролята и приноса на полските евреи в полската култура.
Aмериканското списание „Нюзуик” поставя Ян Карски сред най-великите личности на XX век, а военната му мисия е обявена за един от крайъгълните моралните камъни на цивилизацията.

Изложбата продължава да 23.05.2014.

Детайли

Начало:
23.04.2014 / 18:00
Край:
23.05.2014 / 16:00
Категории за Събитие:
, , ,

Място

Полски институт, вход свободен
ул. Веслец 12
София,
Научете повече за Полша

Back to top