Зарежда Събития

« All Събития

  • Това събитие е минало събитие.

Киновечер в Полския институт: „Черният четвъртък“

14.03.2013 / 18:00 - 20:00

вход свободен

Черният четвъртък – реж. Антони Краузе (2011, 105 мин.)
Оператор: Яцек Петрицки; музика – Михал Лоренц.
Участват: Maрта Хонзатко, Михал Ковалски, Maрта Янковска, Цезари Рибински, Войчех Пшоняк, Пьотр Фрончевски, Пьотр Гарлицки, Витолд Дембицки.
Награди: Полски филмови награди Oрли (Варшава) – награда за най-добра музика за Михал Лоренц; Фестивал на полското игрално кино (Гдиня) – награда на публиката и специално поощрение за режисьора; Фестивал на полското кино „Висла” в Москва – награда за най-добър полски филм.

Първият игрален филм, разказващ за декемврийското клане през 1970 г. в Гдиня и Гданск. В този филм, сравняван с Кървава неделя на Пол Гринграс, Антони Краузе ни припомня една от най-мрачните страници от историята на ПНР. Сюжетът на филма е изграден въз основа на съдбата на семейството на една от първите жертви – гданския корабостроител Бруно Дрива.
Полша, 13 декември 1970. Властите повишават цените на дребно на месото, месните продукти и други хранителни стоки. Очаквайки взрив на народното недоволство, те подготвят план „за опазване на реда и обществената сигурност”, a милицията е поставена в пълна готовност. По крайбрежието избухва народното недоволство – работниците от Гданската корабостроителница отказват да отидат на работа и обявяват всеобща стачка, в която се включват и работници от други предприятия.

Детайли

Дата:
14.03.2013
Час:
18:00 - 20:00
Стойност:
вход свободен
Категория за Събитие:

Място

Полски институт в София
ул. Веслец 12
София,
Научете повече за Полша

Back to top