Зарежда Събития

« All Събития

  • Това събитие е минало събитие.

Лекция на проф. Станислав Вйех „Ролята на ген. Йосиф Гурко“

20.03.2014 / 18:00 - 20:00

20, четвъртък

18.00 ч., Полски институт, вход свободен

  • Лекция на проф. Станислав Вйех „Ролята на ген. Йосиф Гурко – героят от боевете при Шипка в руско-турската война и на поста варшавски генерал-губернатор” (с превод).

Проф. Станислав Вйех – историк, професор по хуманитарни науки. Преподавател в университета „Ян Кохановски“ в Келце.  Специалист по социална и политическа история на Кралство Полша и Русия през XIX век. Изследванията му включват обществени структури, религиозни и етнически малцинства в полските земи, религии на полските земи по време на робство, царски властови апарат в Русия и Кралство Полша, история на жандармерията и история на свентокшиския регион през XIX век.

Военната и административна кариера на фелдмаршал Йосиф Гурко, герой от войната за освобождение на България (1877-1878) и по-късно варшавски генерал-губернатор (1883-1894) са били оценявани от различни перспективи.  Все пак най-важните моменти са участието му в руско-турската война и дейността му в Кралство Полша. Очертаващите се на този фон разлики са един чудесен пример за дихотомното отношение на националните историографии (полска, българска, руска) към ролята на индивида, която с помощта на система от оценки и изграждане на имидж според някои е незабравима и достойна за възхвала, а според други трябва да бъде порицана и обречена на забрава.

Детайли

Дата:
20.03.2014
Час:
18:00 - 20:00
Категории за Събитие:
,

Място

Полски институт, вход свободен
ул. Веслец 12
София,
Научете повече за Полша

Back to top