Зарежда Събития

« All Събития

  • Това събитие е минало събитие.

Марчин Кожол Квинтет представя “Balkan Music Project”

03.04.2017 / 18:00 - 20:00

вход свободен/ wstęp wolny

София
3 април, понеделник, 18.00 ч.
Полски институт в София, ул. Вестлец №12, вход свободен

Подготвената от музикантите програма включва творби на балкански и полски композитори. Програмата предвижда световна предпремиера на Концерта за китара и струнни на Яцек Рабински, написан специално за квинтета.

Творби от българския китарист Росен Балкански, Чрт Воглар
и Душан Богданович ще изпълнят:
Марчин Кожол (китара), Магдалена Савицка (флейта), Клаудия Ковач (цигулка), Шимон Яблонски (акордеон), Миколай Шикала (пиано)

Магдалена Савицка – абсолвентка на Музикалната академия „Станислав Монюшко“ в Гданск. Mузикалните си умения развива и усъвършенства, като участва в майсторски класове и различни курсове, ръководени от известни педагози. Като оркестров музикант работи с оркестри в страната и чужбина. От 2015 г. се занимава активно с преподавателска дейност.

Клаудия Ковач следва в Музикалната академия „Станислав Монюшко“ в Гданск под ръководството на изключителните педагози проф. Константи Анджей Кулка и проф. Анна Прабуцка-Фирлей. Лауреат на престижни награди, в т.ч. четирикратно на I награда от Конкурса за цигулка на северна Полша в Сопот и Гдиня (2002-2005), II награда от Международния конкурс „Premio Citta di Padova” в Падуа (Италия 2016). Като солист участва заедно с К. А. Кулка в записа на диска „Cappelli Gedanensis“ с концерт h-moll за четири цигулки на Антонио Вивалди. Участва с академичния симфоничен оркестър и в запис на диск с музика на В. Килар, награден с „Фридерик“, както и в запис на диска с концерти на А. Пануфник.

Миколай Шикала – следва пиано в Музикалната академия „Станислав Монюшко“ в Гданск. Изнасял е концерти в страната и чужбина като солист и камерен изпълнител. Носител на много награди и отличия, включително I награда и две специални награди от X Международен клавирен конкурс в Гьорлиц (2011), I награда в категорията „клавирно дуо на четири ръце“ и I награда в категорията „дует за две пиана“ в I Международен конкурс за дуети „Сузана Шорени“ в Букурещ и II награда в категорията „клавирно дуо за четири ръце“ и II награда в категорията „дуо за две пиана“ в XXV Международен клавирен конкурс в Рим (2015). Получава титлата Лауреат на „Естрада за млади изпълнители“ на 49. Полски клавирен фестивал.

Шимон Яблонски завършва с отличие Музикалната академия „Станислав Монюшко“ в Гданск. През 2015 г. започва докторантура в академията. Многократно концертира с оркестри. Носител е на много награди в Полша и в чужбина, в т.ч. I награда на VI Concorso Musicale Europeo Citta di Filadelfia (2014), титлата „Most distinguished” от Световния музикален конкурс IBLA Grand Prize в Рагуза в Италия (2014). Специализира изпълнение на аржентинско танго на бандонеон. Музикантът е стипендиант на Министъра на културата и националното наследство, на Министъра на науката и висшето образование, както и на Института „Адам Мицкевич“.

Maрчин Кожол – автор на проекта Balkan Chamber Music. През 2015 г. завършва с отличие магистърската програма на Музикалната академия в Гданск. Като стипендиант по програмата Еразъм е следвал в Guildhall School of Music and Drama в Лондон. Докторант в Музикалната академия в Гданск. Марчин Кожол осъществява активна концертна дейност като солист и камерен изпълнител. Заедно с акордеониста Шимон Яблонски образуват музикалния дует 69 Duo. Концертирал е в много европейски страни. Лауреат на Гран при от XVI Международен конкурс за класическа китара „Проф. Марин Големинов“ в Кюстендил (2012), първи награди от международните конкурси за китара: Guitar Open Festival Subotica (Сърбия 2012), Concorso Musicale Europeo Filadelfia (Италия 2014), Alirio Diaz в Рим (2014). Марчин Кожол е лауреат на престижните награди и стипендии на Министъра на културата и националното наследство и Министъра на образованието на Полша.

Детайли

Дата:
03.04.2017
Час:
18:00 - 20:00
Стойност:
вход свободен/ wstęp wolny
Категория за Събитие:

Място

Полски институт/ Instytut Polski
ул. Веслец 12/ ul. Weslec 12
Научете повече за Полша

Back to top