Зарежда Събития

« All Събития

  • Това събитие е минало събитие.

Нощ на литературата 2017 – Маргарита Хлебарова и Божидар Попчев четат откъси от българското издание на книгата „Пансионът“ на Пьотр Пажински

10.05.2017 / 18:00 - 22:00

вход свободен/ wstęp wolny

VI Нощ на литературата 2017

10 май, сряда, 18.00 – 22.00 ч.
Театър „Възраждане“ (в сградата на Столична библиотека), пл. „Славейков“ № 4

Съвместно с Община София и EUNIC Cluster Bulgaria

Ела и чуй как актьорите Маргарита Хлебарова и Божидар Попчев четат откъси от българското издание на книгата „Пансионът“ на Пьотр Пажински (издателство „Колибри“, 2016, превод – Васил Велчев).

Героят на книгата посещава мястото, където е идвал като дете с баба си – еврейски почивен дом край Варшава, някога пълен с живот, а сега обитаван от сенки от миналото. От това място започва краткото пътешествие в миналото – реалност, накъсана като в сън, която може да се сглоби единствено от фрагменти.

„Toва е философско повествование за съществуването, преходността и тленността, и същевременно литературен ритуал за възкресяване на спомена. Това е първият в Полша литературен глас на третото поколение след холокоста“. (Юстина Соболевска)

„Завръщания не са известни, а следите на миналото се разпиляват бързо като частички пепел, издигнати от вятъра, носещи се към четирите краища на един невидим свят“. (откъс от книгата)

Пьотр Пажински (род. 1973) – писател, философ, главен редактор на списание „Мидраш”, изследовател. Автор на две монографии за „Одисей“ на Джеймс Джойс („Лабиринт и дърво”, 2005 и пътеводителя „Дъблин с Одисей”, 2008). Издал е три книги с проза: „Пансионът“ (2009), „Птичи улици“ (2013) и „Протрита действителност“. Лауреат на наградата на сп. „Политика“ и на Европейската литературна награда. Съучредител на Дните на еврейската книга. Пише, превежда, занимава се с философия на юдаизма и еврейската тема в литературата.

Програма на Нощта на литературата:
www.noshtnaliteraturata.bg
https://www.facebook.com/noshtnaliteraturata/

Детайли

Дата:
10.05.2017
Час:
18:00 - 22:00
Стойност:
вход свободен/ wstęp wolny
Категория за Събитие:

Място

Театър „Възраждане“/ Teatr „Wyzrażdane“
Столична библиотека, пл. "Славейков" № 4/ Plac Petko R. Slawejkowa nr 4
Научете повече за Полша

Back to top