Зарежда Събития

« All Събития

  • Това събитие е минало събитие.

Почетно отличие на МВнР на РП „BENE MERITO” на Малина Томова (посмъртно)

21.01.2013 / 18:00 - 21:00

Тържествено връчване на Почетното отличие на Министъра на външните работи на Република Полша  „BENE MERITO”  на Малина Томова (посмъртно) за дейността й по укрепване позициите на Полша на международната арена.  

На 21 януари, когато Малина Томова щеше да празнува рождения си ден, Полският институт в София кани приятелите, колегите и любителите на нейната поезия да присъстват на тържеството за връчване на отличието на семейството й и на възпоменателна поетична вечер.

Престижната Почетна награда „BENE MERITO” /лат. добре заслужена  или правилна награда/ е полско гражданско отличие, присъждано от министъра на външните работи на Република Полша от 2009 г.

Maлина Tомова – българска поетеса, журналистка, издател, зам.-главен редактор на литературния седмичник „Литературен вестник”, директор на издателство „Стигмати“, преподавател по кинодраматургия в Юго-западния университет в Благоевград, една от най-активните популяризаторки на полската култура в България. Сценарист на няколко документални филма, автор на четири стихосбирки. Стиховете й са преведени на английски, испански, руски и унгарски езици.

По инициатива на Малина Томова през 1991 г. започва да излиза престижниото седмично литературно издание „Литературен вестник”, единственото българско независимо издание, посветено на българската литература и култура и на културата и литературата на Централна и Юго-източна Европа. От началото на своето съществуване, благодарение на инициативата и ангажираността на Малина Томова, вестникът редовно помества статии, посветени на най-новите тенденции в полската литература и култура, представя полски автори и творчеството им, в т.ч. Збигнев Херберт, Чеслав Милош, Ришард Капушчински, Анджей Сташук, Oлга Токарчук, Ришард Криницки и Ева Липска, подготвя специални издания, изцяло посветени на явления в полската литература и полски автори.

M. Toмова с огромна енергия и всеотдайност работи за популяризирането на полската литература и култура в България. Тя бе аниматор на полската култура в България, активен участник в популяризаторската дейност на Полския институт в София.

Вход с покани

Детайли

Дата:
21.01.2013
Час:
18:00 - 21:00
Категория за Събитие:

Място

Полски институт в София
ул. Веслец 12
Научете повече за Полша

Back to top