Зарежда Събития

« All Събития

  • Това събитие е минало събитие.

Преглед на планинарски филми “Eхо от XVII Mеждународен фестивал на планинарския филм Банскофилмфест’2017″

07.02.2018 / 18:00 - 22:00

7 февруари, сряда, 18.00 ч.
Полски институт, ул. Веслец 12

Съвместно със Сдружение “Международен фестивал на планинарския филм”

18.00 – “Пемба се завръща в Голи” (“La Pemba torna a Goli”/ “Pemba returns to Goli”, Spain, 2017, Josep Perez, 53’)
Пемба е от племето на шерпите, но не е изкачила нито един връх. Тя е народна певица, която напуска страната си през 90-те години на ХХ век и започва нов живот със семейството си в Каталуня, Испания. Двадесет години по-късно тя решава да се върне в родното си място, напълно изолирано от останалия свят, за да организира концерт и да преоткрие това кътче от рая. По време на своето пътуване тя ще ни покаже живота в едно от най-митичните места на Земята чрез разказите на десетима души.
Специално споменаване от Журито на Банскофилмфест’ 2017

18.54 – “Маратон на Юнгфрау” (“Jungfrau Marathon”, Germany, 2016, Jochen Schmoll, 10’)
Не, в този къс, но изключително динамичен филм не става дума за прочутото едноименно планинско бягане, а за преодоляването на над 3200 метра положителна денивелация при изкачването на Юнгфрау (4156 м) от Рогер Шели и Давид Хефти по уникален маршрут, който обединява всички разновидности на алпинизма и буквално започва от вратите на домовете им.

19.04 – “Майка” (“Mama”/ “Mum”, Polska, 2017, Wojtek Kozakiewicz, 45’)
Много занимаващи се със спорт жени се изправят пред избора: да създадат семейство или да останат верни на своята страст? Кинга Очиепка-Гжегулска, майка на две деца, не се отказва от увлечението си и решава да си върне спортната форма. Откровен разказ на една от най-ярките и най-важните фигури в историята на полското спортно катерене.

19.50-20.00 – почивка

20.00 – “Огледалната стена” (“Mirror Wall”, United Kingdom, Coldhouse Collective, 38’)
Необходимостта от приключения и търсене на предизвикателства е естествен инстинкт за много хора. У Лио Хоулдинг тя се проявява в организиране на експедиции до труднодостъпни обекти с невиждана техническа трудност и в компанията на изключително силни участници. Но след смъртта на дългогодишния му партньор Шон Стенли Лиъри и раждането на дъщеря му Фрея Лио се отправя на поредната си експедиция с променени разбирания и съвсем нов екип.

20.05 – “Навлизане в две вселени – епопея в Гренландия” (“Into Twin Galaxies – A Greenland epic”, Germany, 2016, Jochen Schmoll, 52’)
Трима носители на престижната награда “Приключенец на годината” на списанието “National Geographic” предприемат необикновена каякарска мисия в Гренландия. Със ски и кайтове те теглят своите каяци 1000 километра през ледената пустош, а после правят спускане по най-северната река, по която някой някога е гребал.
Наградата за цялостна реализация в екстремни условия от Банскофилмфест’ 2017

Организаторите си запазват правото за промени в обявената програма.

Детайли

Дата:
07.02.2018
Час:
18:00 - 22:00
Категории за Събитие:
, ,

Място

Полски институт/ Instytut Polski
ул. Веслец 12/ ul. Weslec 12
Научете повече за Полша

Back to top