Зарежда Събития

« All Събития

  • Това събитие е минало събитие.

Представяме полските успехи в областта на комплексното обновяване на градската среда

10.12.2015

10-11 декември, четвъртък-петък

Представяме полските успехи в областта на комплексното обновяване на градската среда. За своя опит в Лодз ще разкажат д-р Ханна Гил-Пьонтек, представител на Бюрото за обновяване и развитие на градската среда и Войчех Клосовски, експерт в Община Лодз.

Съвременните метрополиси все по-често приличат на огромни организми, чийто бърз растеж е причина за много проблеми. Смята се, че през 2050 г. в градовете ще живеят 2/3 от населението на света. Това засилва съществуващите проблеми – пространствената сегрегация, причина за възникването на анклави на богатство и бедни гета, влошаване на качеството на живот поради повишаване нивото на шума, замърсяване или задръствания. Тази тенденция поощрява „разливането“ на градовете, отмирането на историческите градски центрове и изместването на търговията и услугите към големите търговски центрове в периферията.

Ханна Гил-Пьонтек – обществен и политически деец, публицист, експерт в областта на обновяването на градсата среда. В момента подготвя за ревитализиране Лодз, третият по големина град в Полша. Пише фейлетони за популярни списания и вестници. Заедно с Хенрика Кшивонос-Стрихарска издават книгата „Бедността. Пътеводител за деца” (българско издание – юни 2015 г.)

Войчех Клосовски – общински експерт, специалист в областта на стратегическото планиране на регионалното и местното развитие, местните и регионалните социални политики и обновяване на градската среда. Повече от 20 години работи като съветник на местните власти. Автор и съавтор на множество стратегически планове за развитие на градове и цели региони както в Полша, така и в няколко други страни.

Детайли

Дата:
10.12.2015
Категории за Събитие:
,
Научете повече за Полша

Back to top