Зарежда Събития

« All Събития

  • Това събитие е минало събитие.

Представяне на българското издание на книгата на Пьотр Пажински „Пансионът“ с участието на автора

27.04.2016 / 19:00 - 21:00

вход свободен/ wstęp wolny

27 април, сряда, 19.00 ч.
Литературен клуб „Перото“, НДК, пл. България № 1, вход свободен

Съвместно с издателство „Колибри“ в София

Представяне на българското издание на книгата на Пьотр Пажински „Пансионът“ (издателство „Колибри“, превод – Васил Велчев) с участието на автора

Книгата ще представи Светлозар Желев, директор на Националния център за книгата към НДК.

Героят на книгата посещава мястото, където е идвал като дете с баба си – еврейски почивен дом край Варшава, някога пълен с живот, а сега обитаван от сенки от миналото.

Toва е философско повествование за съществуването, преходността и тленността, и същевременно литературен ритуал за възкресяване на спомена. Това е първият в Полша литературен глас на третото поколение след холокоста. (Юстина Соболевска)

„Завръщания не са известни, а следите на миналото се разпиляват бързо като частички пепел, издигнати от вятъра, носещи се към четирите краища на един невидим свят“. (откъс от книгата).

Пьотр Пажински (род. 1973) – писател, философ, главен редактор на списание „Мидраш“, изследовател. Автор на две монографии за „Одисей“ на Джеймс Джойс („Лабиринт и дърво“, 2005 и пътеводителя „Дъблин с Одисей“, 2008). Издал е две свои книги с проза: Пансионът (2009) и Птичи улици (2013). Лауреат на наградата на сп. „Политика“ и на Европейската литературна награда. Пише, превежда, занимава се с философия на юдаизма и еврейската тема в литературата.

Детайли

Дата:
27.04.2016
Час:
19:00 - 21:00
Стойност:
вход свободен/ wstęp wolny
Категория за Събитие:

Място

Литературен клуб „Перото“, НДК/ Klub Literacki „Peroto”, Narodowy Pałac Kultury
пл. България № 1/ pl. Bułgaria 1
Научете повече за Полша

Back to top