Зарежда Събития

« All Събития

  • Това събитие е минало събитие.

Представяне на два броя на списание „Български фолклор“, посветено на полската фолклористика

06.10.2015 / 18:00 - 20:00

6 октомври, вторник
18.00 ч., Полски институт, вход свободен
Съвместно с Института за етнология и фолклористика с Етнографски музей към БАН

Представяне на два броя на списание „Български фолклор“ (превод – Юлиян Божков), изцяло посветени на полската фолклористика, културна антропология и етнология с участието на гл. ас. д-р Вероника Гроздев-Колачинска. Водещ – доц. д-р Катя Михайлова, съставител и редактор на преводите.

Презентация на гл. ас. д-р Вероника Гроздев-Колачинска „200 години след Колберг – направления и тенденции в научната и популяризаторска дейност в основните центрове, изследващи традиционния полски фолклор и култура”.
Двата поредни броя на списанието са посветени на основните идеи и направления в развитието на съвременната полска фолклористика, културна антропология и етнология. Двата броя излизат по случай 200 години от рождението на изтъкнатия полски фолклорист и етнограф от XIX в. Оскар Колберг (1814-1890).

Вероника Гроздев-Колачинска – доктор на хуманитарните науки в областта на етномузикологията, певица, главен асистент в Института за изкуства при Полската академия на науките (Отдел по музикология и Фоноархив „Мариан Собески”), съоснователка на Полския етномузиколожки семинар. Провежда теренни изследвания в Полша (областите Подлаше, Курпие, Спиш) и в България (Шоплука и районите, населени с католици – Пловдивско и Плевенско). Авторка на книгите: „Mój śpiewnik powstańczy” (Моята въстаническа песнопойка, 2008), „Śpiewnik dawnej Warszawy” (Песнопойка на стара Варшава, 2012), „Bułgarzy katolicy. Tradycyjna kultura muzyczna diaspory“ (Българите католици. Традиционната музикална култура на диаспората, 2012). Многократен лауреат на конкурса на Полското радио „Нова традиция“, номинирана за музикалната награда „Фридерик“ и „Корифей на полската музика“.

Детайли

Дата:
06.10.2015
Час:
18:00 - 20:00
Категории за Събитие:
,

Място

Полски институт
ул. Веслец 12
Научете повече за Полша

Back to top