Зарежда Събития

« All Събития

  • Това събитие е минало събитие.

Представяне на книгата „Mилош и Бродски. Магнитното поле” и филма „Милош“

08.10.2014 / 18:00 - 20:00

ПОЛСКА ЛИТЕРАТУРНА ЕСЕН

Съвместно с издателство „Балкани“ София

Среща с проф. Ирена Груджинска-Грос във връзка с българското издание на книгата „Mилош и Бродски. Магнитното поле” и Анджей Франашек, автор на биографията на Ч. Милош и на сценария на филма „Милош“. Водещ на срещата – проф. Амелия Личева, поетеса, литературовед, преподавател в катедрата по теория на литературата на Софийския университет.

Стихове на Милош и Бродски ще чете актьорът Богдан Глишев, преводач на книгата.

След срещата – прожекция на най-новия документален филм  „Mилош” (2013, ’60) на реж. Катажина Гондек.

Какво е свързвало Чеслав Милош и Йосиф Бродски?

На този въпрос се опитва да отговори Ирена Груджинска-Грос в книгата, посветена на съдбите на двама от най-забележителните поети на ХХ век. Нобеловите лауреати са представени чрез своите биографии, отношение към историята, политиката и езика. Съставените по този начин „успоредни жития“ отразяват не само отношенията Милош-Бродски, но често са ключ към поезията им.

Проф. Ирена Груджинска-Грос – литературовед и историк на идеите, есеист и публицист.  Защитава докторска дисертация в Колумбийския университет, Ню Йорк. Преподава в Еmory University в Атланта и в Нюйоркския университет. Ръководител на програма за Централна и Източна Европа към Фондация „Хенри Форд“ (1998–2003). През 2003–2008 е директор на Института по хуманитарни науки на Бостънския университет. В настоящия момент преподава във факултета по славянски езици и литература в Принстънския университет; професор в Института по славистика на ПАН. Автор и съавтор на много книги, публикува на полски и английски, в т.ч. Стигмата на революцията. Кюстин, Токвил, Мицкевич и романтичното въображение (1995, 2000), Mилош и Бродски. Магнитното поле (2007), Златна жътва. За това, което става в покрайнините на унищожението на евреите (съвм. С Ян Томаш Грос, 2011). Последната й книга с есета е озаглавена Honor, horror i klasycy.(Чест, ужас и класици)

Aнджей Франашек – литературен критик, редактор в отдел култура  на сп. „Tygodnik Powszechny”, завършил полска филология в Ягелонския университет. Изследва творчеството на съвременните полски писатели. Автор на много книги, в т.ч. : „Тъмен извор. Есе за страданието в творчеството на Збигнев Херберт” (2008), „Пропуск от ада. 44 скици за литературата и приключенията на душата“(2010), „Mилош. Биография” (2011),  многобройни очерци и сценарии на документални филми.

Детайли

Дата:
08.10.2014
Час:
18:00 - 20:00
Категории за Събитие:
, , ,

Място

Полски институт, вход свободен
ул. Веслец 12
София,
Научете повече за Полша

Back to top