Зарежда Събития

« All Събития

  • Това събитие е минало събитие.

Русе – Международен литературен фестивал 2016 – Представяне на книгата „Да яхнем кобилата на историята. Откровенията на един препатил конник“ от Карол Модзелевски

16.10.2016 / 18:00 - 20:00

вход свободен/ wstęp wolny

Международен литературен фестивал Русе 2016
9 – 16 октомври 2016

Представяне на книгата „Да яхнем кобилата на историята. Откровенията на един препатил конник“ (Издателство на Международното дружество „Елиас Канети“, Русе, превод – Мира Костова) от Карол Модзелевски

16 октомври, неделя, 18:00 ч.
Дом Елиас Канети, бул. Славянски 12

Съвместно с Международно дружество „Елиас Канети“ в Русе

Книгата ще представи проф. д-р Маргрета Григорова, литературен историк, преподавател във Филологическия факултет на Великотърновския университет.

Модератор: Д-р Ива Шишкова

Карол Модзелевски (1937) е полски историк, медиевист, професор на хуманитарните науки, автор на редица научни трудове в областта на средновековната история, отличени с редица престижни награди. В епохата на ПНР е член на демократичната опозиция и един от учредителите на „Солидарност“ . Многократно арестуван и хвърлян в затвора, в т.ч. заради отворено писмо към партията и заради профсъюзна дейност. През 1989-1991 – депутат в Сената на парламента на ІІІ Полска република. От 1994 г. работи в Института за история на Варшавския университет. Чел е лекции в парижката École des Hautes Études en Sciences Sociales, в Колеж дьо Франс и римския университет La Sapienza.

Книгата „Да яхнем кобилата на историята. Откровенията на един препатил конник“ разказва историята на семейството и съдбата на автора на фона на политическата история на Полша от 40-те години на ХХ век до ден днешен. За книгата си авторът е отличен с престижната литературна награда „НИКЕ“ (2014).

Детайли

Дата:
16.10.2016
Час:
18:00 - 20:00
Стойност:
вход свободен/ wstęp wolny
Категория за Събитие:

Място

Дом Елиас Канети/ Dom Canetiego
пл. Батенберг 3/ pl. Al. Batenberga nr 3
Научете повече за Полша

Back to top