Зарежда Събития

« All Събития

  • Това събитие е минало събитие.

Среща с Данута Валенса и представяне на българското издание на книгата й „Mечти и тайни”

09.04.2014 / 18:00 - 20:00

Среща с Данута Валенса и представяне на българското издание на книгата й „Mечти и тайни” (в обработка на Пьотр Адамович) (превод – Божко Божков).

Водещ на срещата – проф. д-р Яни Милчаков, литературовед, българист, университетски преподавател, бивш посланик на България в Полша (1992-1996).

Съвместно с издателство „Изток-запад”

Данута Валенса на 19 години напуска родния град и заминава за Гданск. Там се запознава с Лех Валенса, а през 1969 става съпруга на бъдещия лидер на „Солидарност” и президент на Полша през 1990–1995. Ражда и отглежда 8 деца, четирима сина и четири дъщери.
В продължение на много години тя е, както сама казва, на половин крачка зад мъжа си, много рядко се ангажира и изказва публично. Изключение е периода на военното положение, когато е говорител на интернирания си съпруг и от негово име през 1983 г. в Осло получава Нобеловата награда за мир. Също така след 1989 в свободна Полша тя ограничава публичните си изяви до благотворителна дейност, в т.ч. във Фондацията „Sprawni Inaczej”.
Нейните спомени „Мечти и тайни”, превърнали се в бестселър в Полша, са не само издателско събитие. Книгата предизвиква оживена дискусия за ролята на жената в семейния и обществения живот, за влиянието на голямата политика върху семейството, а Данута Валенса получава редица награди и отличия.
Книгата е преведена на португалски и украински, подготвят се преводи и на други езици. В България това е първото й издание. Театралната адаптация на мемоарите, озаглавена „Данута В.” и изиграна от изтъкнатата полска актриса Кристина Янда има вече сто представления.
През 2012 президентът Бронислав Коморовски награди Данута Валенса с Командорски кръст на Ордена на възродена Полша „за изключителни заслуги към независимата Полска република, преданост към демократичните промени в страната, постижения в обществената работа”.
„Когато „Mечти и тайниизлезе в Полша не очаквах да предизвика такъв голям интерес. Радвам се, че моите мемоари заинтригуваха толкова хора и вдъхнаха кураж на много жени, майки, съпруги за пътя им през живота. Радвам се, че читателки и читатели в България ще могат да прочетат тази книга, да се запознаят с важен период от историята на Полша, който е част от нашата обща европейска история. С радост очаквам предстоящата среща и разговор с поляците, живеещи в България”, – сподели с нас Данута Валенса

Детайли

Дата:
09.04.2014
Час:
18:00 - 20:00
Категории за Събитие:
,

Място

Аулата на Софийския университет
бул. „Цар Освободител” № 15
София,
Научете повече за Полша

Back to top