Зарежда Събития

« All Събития

  • Това събитие е минало събитие.

Среща с Ева Липска в Пловдив

01.12.2014 / 19:00 - 21:00

Съвместно с Издателство за поезия „Да” София
Среща с Ева Липска и представяне на българското издание на книгата й с поетична проза „Скъпа госпожо Шуберт…”(превод – Вера Деянова). Гост – Сeбастиан Кудас, автор на илюстрациите в книгата. Водещ на срещата – Силвия Чолева, поетеса, писател и журналист.

„Водеща тема в тези „уж-писма”, писма-поеми, писани в проза, лаконични и наситени с метафори, е неуловимостта на външния и вътрешния опит, своеобразната разграденост на времето… Поетичните прози на Липска са също толкова смислово натоварени и така обезпокояващи, както и стиховете й. Не можеш да ги обгърнеш с едно четене, струва си да се връщаш, да проникваш с усет в тях, да погледнеш заобикалящата те реалност през тяхната призма. Така е винаги с голямата поезия”.
Проф. Мариан Стала

Eва Липска (1945) – една от най-значимите съвременни полски поетеси. През 1995–1997 директор на Полския институт във Виена, член на полския и австрийския ПЕН клуб, член-учредител на Асоциацията на полските писатели.
Литературното творчество на Ева Липска включва 30 тома и сборници с поезия, както и известната полско-немска публикация „Живот ерзац – Ersatzleben“ (1998) и номинираната за литературната награда НИКЕ повест „Сефер” (2009). Стихове на Ева Липска са преведени на над 40 езика, в България са издадени „Ваканцията на мизантропа“ (1994) и „Портокалът на Нютон“ (2012). За литературното си творчество поетесата е отличена с многобройни награди, в т.ч. Литературната награда „Гдиня“ за сборника „Ехо“ („Pogłos“). През 2014 г. авторката е удостоена с плакет в Алеята на писателите, Освиенцим; Международната награда Ipazia all’Eccellenza al Femminile 2014 – Генуа за тома с поезия, издаден на италиански – „L`occhio incrinato del tempo“ и с наградата „The European Atlas of Lyrics“, Баня Лука, Босна и Херцеговина.
В българското издание са включени два тома: „Скъпа госпожо Шуберт…“ и „Любов, скъпа госпожо Шуберт…“. Включените стихове представляват своеобразен цикъл писма, написани до госпожа Шуберт от таен, незвестен за читателите адресат.

фотография: Данута Венгел

Детайли

Дата:
01.12.2014
Час:
19:00 - 21:00
Категории за Събитие:
,

Място

Клуб „Петното на Роршах”
ул. Йоаким Груев № 36
Пловдив,
Научете повече за Полша

Back to top