Зарежда Събития

« All Събития

  • Това събитие е минало събитие.

Среща с режисьорката Мария Змарз-Кочанович и прожекция на документалния й филм „Дневник.pl”

29.05.2013

29 май, сряда

10-12 ч., Полски институт, записвания на sofia.info@instytutpolski.org

Открит урок за студенти кинорежисура и прохождащи документалисти с режисьорката Мария Змарз-Кочанович

Мария Змарз-Кочанович ще представи няколко студентски етюди от Филмовото училище в Лодз, които заедно ще можете да коментирате. Като преподавател във филмовото училище, Змарз-Кочанович ще ви разкаже за възможностите за следване там.

18.00 ч., Полски институт, вход свободен

Среща с режисьорката Мария Змарз-Кочанович и прожекция на документалния й филм Дневник.pl” (56мин.)

Мария Змарз-Кочанович – сценарист, режисьор. Една от най-известните полски документалистки. Автор на ок. 50 филма, представени на много международни фестивали и отличени с многобройни награди.

„Дневник.pl е документален филм-портрет на младите поляци в годината на влизане на Полша в ЕС. Те са представители на различни среди, хора, които не се познават и никога не са се срещали. Какви са младите поляци? Какво искат да постигнат в живота? От какво се страхуват? Как виждат бъдещето си? Какви шансове им дава III Полска република? Родина ли е за тях или сиво място, от което искат да избягат? Какво очакват след влизането на Полша в ЕС? Какво е различното в начина им на живот в зависимост от мястото на раждане, имуществен статус, образование?

Филмът е награден на Фестивала на документалното кино „Nurt“ със Голямата награда за смелото и мъдро представяне на трудното навлизане в живота на шестима герои от поколението на 20-годишните„.

След филма каним на дискусия – какво се е променило от заснемането на филма досега? Какво правят героите след тези 10 години? Какви са проблемите днес на младите поляци и българи?

Детайли

Дата:
29.05.2013
Категория за Събитие:

Място

Полски институт, вход свободен
ул. Веслец 12
София,
Научете повече за Полша

Back to top