Зарежда Събития

« All Събития

  • Това събитие е минало събитие.

Срещи от цикъла “За планини, приключения, пътешествия и екстремни спортове” – презентация

11.04.2017 / 19:00 - 21:00

11 април, вторник, 19.00 ч.
Полски институт, ул Веслец 12

Съвместно със Сдружение “Международен фестивал на планинарския филм”

“Академия за пътешественици” представя:

Презентация „Хеликоптерното спасяване в България – минало, настояще и бъдеще“, водещи: инж. Красимир Стоянов, Виктор Варошкин

Имате възможността да разберете повече за хеликоптерното спасяване в България – практики в миналото, настоящи проблеми и какво е нужно да се промени, за да бъде приложимо в бъдещето на нашето общество. Лектори са едни от малкото хора, които се занимават с тази дейност у нас: инж. Красимир Стоянов и българският катерач Виктор Варошкин.

инж. Красимир Стоянов е алпинист и дългогодишен планински спасител с много висока квалификация, най-добрият българския специалист по спасяване от въздуха (с използване не хеликоптери), инструктор по планинско спасяване, алпинист, родоначалник на екстремните ски в България, участник в експедиции. Ръководител и управляващ учебния процес в катедра „Туризъм“ към програмата „Спорт“ в Нов български университет, ръководител на спасителни екипи на международни състезания по екстремни ски и ски-ралита. Изкачвания на върховете: Аконкагуа, Маккинли, Монблан, Елбрус, пик Ленин, Арарат, Айлан Пик и други.

Виктор Варошкин е носител на годишна награда за алпинизъм на БФКА (Българска федерация по катерене и алпинизъм) за 2013 г. Работи като HRS (Helicopter rescue specialist) при полети с хеликоптер Agusta Westland A109k2 и е първият лицензиран спасител в този тип дейност на територията на България. Отдаден е на алпинизма във всичките му форми: свободно и изкуствено, микстово, ледено и традиционно катерене. Изкачил е множество технически сложни традиционни маршрути на територията на Европа, както и едни от най-трудните в България. Автор е на едни от най-трудните спортно-традиционни линии в България. Има множество изкачвания зад граница, участник в експедицията „Опашката на дракона“, която реализира първото българско изкачване на диаманта в короната на патагонските Анди – връх Cerro Torre. Считан за един от най-непристъпните върхове в света, изложен на изключително сурова метеорология с ветрове, често надхвърлящи 200км/ч.

Детайли

Дата:
11.04.2017
Час:
19:00 - 21:00
Категории за Събитие:
, ,

Място

Полски институт/ Instytut Polski
ул. Веслец 12/ ul. Weslec 12
Научете повече за Полша

Back to top