Зарежда Събития

« All Събития

  • Това събитие е минало събитие.

Фестивала „Варшавска есен“ и постиженията на полската школа по композиция представя артистичният директор на фестивала Йежи Корнович

16.03.2017 / 15:00 - 17:00

вход свободен/ wstęp wolny

16 март, четвъртък, 15:00 ч.
Ауд. 48, НМА, бул. „Евлоги и Христо Георгиеви“ № 94, вход свободен

Йежи Корнович – композитор, пи¬анист-импровизатор и музикален промоутър. Следвал в Музикалната академия във Варшава и Кралската консерватория в Хага. Занимава се с писана и импровизирана музика от различни жанрове. Автор на творби за много институции, ансамбли и фестивали, в т.ч. Радио BBC, Полското радио, хора BBC Singers и фестивала „Варшавска есен“. Него¬вата музика е изпълнявана в над 20 държави, на различни фестивали: Световни дни на музиката, Радио-фестивала BBC, Варшавска есен, „Musica Polonica Nova” във Вроцлав, „Jazz Jamboree” във Варшава. През 2000 г. композицията му „Figury w oplocie“ получава препоръка по време на еждународната трибу-на на композиторите на ЮНЕСКО. Една от последните му творби е пътуваща опера – политическа гро¬теска за Полша и света, а адреси¬раната към младата аудиториятa „История най-неправдоподобна” е написана по поръчка на операта в Шчечин.

Йежи Корнович е основоположник на група, която обединява импровизи¬ращи композитори, алтернативни музиканти и джазмени, с които представя музикални спектакли в Полша и в Европа. Инициатор и съорганизатор на редица фести¬вали и концертни цикли. Неговите творби са издадени от BBC Music, Signum Classic, Polskie Nagrania, Acte Préalable, DUX и други.

Международният фестивал за съвременна музика „Варшавска есен“ е най-големият международен фестивал в Полша, посветен на съвременната музика. Години наред е единственият от този вид в Централна и Източна Европа. Основан е през 1956 г. Провежда се ежегодно и продължава девет дни. По време на социализма фестивалът е „витрина“ на полската музика, а с годините изобщо на източноевропейската за западните музиканти и композитори, и на западния авангард – за полската публика. Допринася за развитието на т.нар. полска композиторска школа.

Детайли

Дата:
16.03.2017
Час:
15:00 - 17:00
Стойност:
вход свободен/ wstęp wolny
Категория за Събитие:

Място

Национална музикална академия/ Akademia Muzyczna w Sofii
бул. "Евлоги и Христо Георгиеви" № 94/ bul. Еwlogi i Hristo Georgiewi nr 94
Научете повече за Полша

Back to top