Зарежда Събития

« All Събития

  • Това събитие е минало събитие.

Финисаж на документалната изложба „Мустафа Джемилев – несломим защитник на свободата и човешките права“ с участието на Мустафа Джемилев, Ярослав Хрицак, Уршула Дорошевска, Кшищоф Становски

25.10.2016 / 17:30 - 18:30

вход свободен/ wstęp wolny

25 октомври, вторник, 17.30 ч.
Полски институт, вход свободен

Изложбата показва образа на Мустафа Джемилев, водача на кримските татари, съветския дисидент, човека, който в борбата си за правата на своите сънародници последователно защитава универсалните идеали за свобода, демокрация и човешки права в света. Мустафа Джемилев е икона на националното движение на кримските татари. Неговата биография, 15-те години по съветските затвори и лагери, несломимостта и моралността му го поставят редом с такива видни световни личности като Лех Валенса и Вацлав Хавел.

Мустафа Джемилев е представен на фона на краткото описание на дисидентското движение в СССР, борбата на народа на кримските татари за правото им да се върнат на Крим, участието във възстановяването на демократична Украйна, както и в протестното движение Майдан през 2013-2014 г., руската окупация на Крим и агресията срещу Украйна.

Детайли

Дата:
25.10.2016
Час:
17:30 - 18:30
Стойност:
вход свободен/ wstęp wolny
Категории за Събитие:
,

Място

Полски институт/ Instytut Polski
ул. Веслец 12/ ul. Weslec 12
Научете повече за Полша

Back to top