Зарежда Събития

« All Събития

  • Това събитие е минало събитие.

Цикъл “Полската литература – известна и неизвестна”. Лекция на проф. дфн Калина Бахнева “Полските Антигони. Драматургията на Януш Гловацки”

09.06.2017 / 18:00 - 20:00

вход свободен/ wstęp wolny

9 юни, петък, 18.00 ч.
Полонистичен кабинет № 149, Ректорат, Софийски университет, вход свободен

Съвместно с Факултета по славянски филологии

Водещо място в лекцията заема драмата на Януш Гловацки Антигона в Ню Йорк, която се проблематизира от гледна точка на задомяването / бездомността, отношението: природа–култура, становището на Зигмунт Бауман за миграционните процеси и човешките „отпадъци”, концепцията на Юлия Кръстева за „смущаващата другост”, както и психоаналитичния опит на Жак Лакан „Стадият на огледалото”. Задълбоченото осмисляне на формирането на Аз-а и въпроса за Чуждия / Другия като същностни за понятието „поликултуризъм” се дължи на интертекстуалния прочит на пиесата с драматургичното творчество на Витолд Гомбрович (Ивона, принцесата на Бургундия), Славомир Мрожек (Емигранти) и поезията на Збигнев Херберт.

Въз основа на етимологията на понятието „етнос” се осмислят водещи идеи на драмата Антигона в Ню Йорк на Гловацки. Художествените биографии на разноетничните бездомници в Томпкинс скуеър парк актуализират представата за Холокоста и робството / геноцида на покорените от испанските завоеватели първообитатели на американския континент.

Лекцията проблематизра релацията: антична (старогръцка)–американска демокрация и обобщава характерни аспекти от формиращите се „нови” етнически общности в САЩ (напр. ethnoclass). Едно от водещите значения за „етнос” и „етнически” се разглежда във връзка с теоретичните постановки на Клод Леви Строс, Зигмунт Бауман, Джорджо Агамбен върху отношението на съвременната цивилизация към представителите на нациите, традиционно изключени от културното развитие на „цивилизованите” общества. На базата на Аристотелевото понятие „роб” / „варварин” се разглежда съвременния вариант на отношението между варварство и цивилизация.

Отделно място в лекционното изложение заема на пръв поглед странната връзка между представители на славянския свят и порториканката Анита. Взаимоотношенията между героите се интерпретират в контекста на концепцията на Клод Леви-Строс за студените и топлите култури, както и от перспективата на теориите / практиките на (пост)колониализма.

Лекцията проследява историята на парковото пространство (менажерия, ловен парк), обвързвайки я с анимализирания образ на емигранта, концепцията на Бауман за държавата–градина, живописното наследство на Йеронимус Бош.

Антигона в Ню Йорк се осмисля в диалог с драмите на Гловацки: Фортинбрас е пиян?, Пепеляш, Четвъртата сестра.

Проф. дфн Калина Бахнева – българска полонистка и славистка, преподавател по история на литературата в СУ “Св. Климент Охридски” и Пловдивския университет “Паисий Хилендарски”. Автор на редица научни публикации, в областта на литературознанието, в т.ч. монографиите “Преселението на художественото слово” (1993) и “Западноевропейската романтика и нейните отражения в славянските литератури” (2013).

Детайли

Дата:
09.06.2017
Час:
18:00 - 20:00
Стойност:
вход свободен/ wstęp wolny
Категории за Събитие:
, ,

Място

Полонистичен кабинет № 149/ Pracownia Polonistyczna (gabinet 149)
Софийския университет/ Uniwersytet Sofijski
Научете повече за Полша

Back to top