Зарежда Събития

« All Събития

  • Това събитие е минало събитие.

42. Международен фестивал на занаятите и изкуствата в Орешак – участва Халина Теодоракопулос Дрогитис от Лович

3 май - 5 май

Орешак
3 – 5 май 2019

От 3 до 5 май в Орешак ще се проведе 42. Международен фестивал на занаятите и изкуствата

Рязаните украси (wycinanki) са декоративни мотиви, изрязвани от хартия. Те не са характерни за цялата територия на Полша, срещат се обикновено в централната и югоизточната част на страната.
Изрязването на украсите било привилегия на жените. Именно те с помощта на ножици, служещи за стригане на овцете, без предварителна подготовка и обрисуване на орнаментите, създават произведения, разказващи много неща за авторките и собственичките. Постепенно тези украси се превръщат в своеобразен запис на историята и традициите на региона.

В полското село жените учели занаята от своите баби и прабаби. Всяка домакиня създава свой собствен стил, но с времето започват да се открояват характерни черти, отличаващи украсите от различните райони – напр. ловицките или курпьовски украси.

Първоначално украсите били изготвяни от бяла хартия, едва в средата на XIX в. се появява цветна гланцова хартия, която предизвикала истинска революция в това изкуство. Благодарение на тази хартия украсите започнали да удивляват хората не само с формата и изкусността си, но и с цялата палитра от цветове. Готовите украси били залепяни направо върху печки, греди и стени на къщите.

Изкуството на рязаните украси ще представи Халина Теодоракопулос Дрогитис от Лович, която продължава регионалните традиции.

Детайли

Начало:
3 май
Край:
5 май
Категории за Събитие:
, ,

Място

Орешак/Oreszak
Научете повече за Полша

Back to top