Зарежда Събития

« All Събития

  • Това събитие е минало събитие.

Джаз концерт на V4 КВАРТЕТ

17.04.2018 / 20:00 - 22:00

17 април, вторник, 20.00 ч.
София лайв клуб, пл. “България” №1

Покани за концерта – в Полския институт в София (ул. „Веслец“ 12) до изчерпване на количеството.
Вход: билети на място – 10 лв.

Джаз концерт на V4 КВАРТЕТ

Тамаш Жари, саксофон (Унгария), Яромир Хонзак, контрабас (Чехия), Мариан Шевчик, барабани (Словакия), Куба Станкевич, пиано (Полша)

От 1 юли 2017 г. Унгария пое за една година председателството на Вишеградската група (Полша, Словакия, Унгария, Чехия). По този повод Унгарският културен институт организира джаз концерт, канейки по един творец от четирите държави. Унгария се представлява от живеещия в Белгия саксофонист Тамаш Жари, който е домакин на брюкселския Balassi Jazz Klub от 2016 година. Останалите членове на V4 QUARTET са Яромир Хонзак, контрабас (Чехия), Мариан Шевчик, барабани (Словакия) и Куба Станкевич, пиано (Полша).

“Създаването и функционирането на оркестъра – също както при сътрудничеството между страните членки на Вишеградската група – е добър пример за това, че когато взаимно се уважаваме, можем да постигнем общите си цели в интерес опазването на нашите култури и ценности. Всеки музикант в оркестъра представя една страна от Вишеградската група, и от тази гледна точка оркестърът е необичаен и колоритен, носител на истински европейски ценности.” – Тамаш Жари

Тамаш Жари е роден в Будапеща, дипломира се по специалността джаз-саксофон в Музикалната академия „Ференц Лист”. След дипломирането си няколко години живее и работи в САЩ. През 2001 г. приема поканата на Budapest Jazz Orchestra и се присъединява към оркестъра. Член основател е на Modern Art Orchestra. Работил е съвместно с редица унгарски признати музиканти, оркестри, например Аладар Пеге, Андреа Малек, Тамаш Шомло, Адриен Жедени, Cotton Club Singers и други. Понастоящем живее в Белгия, където свири заедно с най-известните белгийски музиканти на клубни концерти, фестивали.

Яромир Хонзак е роден в Литомержице, Чехия. Завършва специалността контрабас в Консерваторията в Теплице през 1982 г. Съосновател на един от най-значимите чешки джаз състави на 80-те – Наима. През годините е работил с множество музиканти като Фил Уилсън, Алан Праскин, Джовани Басо, Виктор Люис. Албумите и композициите му са отличени с множество награди в Чехия и чужбина. Понастоящем ръководи два състава: Яромир Хонзак Квартет и квартета Face of the Bass. Преподавател по контрабас и импровизации във факултета по джаз в Академията за изпълнителски изкуства в Прага.

Мариан Шевчик е един от най-значителните словашки барабанисти на своето поколение. Той учи специалността ударни инструменти в Консерватория „Жилина” в Словакия и в Консерваторията в Братислава. Работи заедно и изготвя албуми с разнообразни европейски джазови формации, от малочислени групи до големи оркестри. Участвал е в многобройни джаз фестивали в цяла Европа: Австрия, Германия, Швеция, Великобритания, Франция, Холандия, Испания, САЩ.

Куба Станкевич е джаз пианист, роден във Вроцлав, Полша. Името му е белязано от успешна международна концертна кариера и множество успешни албуми. Под влиянието на американската джазова музика кандидатства в Музикалната академия „Бъркли” в Бостън, където през 1990 година се дипломира като пианист. След като се връща в Полша, изготвя албума си, озаглавен Northern Song, който през 1993 г. е избран за най-добър полски джазов албум от Jazz Forum Magazine. Албумът на Куба Станкевич, издаден през 2015 г., чиято музика е композирана от полския режисьор, носител на наградата „Оскар”, Бронислав Капер и записан съвместно с контрабасиста Дарек Олешкиевич и барабаниста Петер Ерскин, жъне голям успех сред публиката през 2016 година.

Съвместна проява на културните институти и посолства на страните от Вишеградската група: Полски институт, Посолство на Република Словакия, Унгарски културен институт при Посолството на Унгария, Чешки център.

Детайли

Дата:
17.04.2018
Час:
20:00 - 22:00
Категория за Събитие:

Място

Sofia Live Club
пл. България № 1/ pl. Bułgaria 1
Научете повече за Полша

Back to top