Зарежда Събития

« All Събития

  • Това събитие е минало събитие.

„Европейската драма на чуждия“ – лекция на Кшищоф Чижевски, директор на Центъра „Крайграничие – на изкуства, култури, народи” в Сейни в рамките на фестиавала „Идеи за Европа“ (08-16.04.2019)

13 април / 18:00 - 19:00

13 април, събота, 18:00 – 19:00 ч.
Център за култура и дебат „Червената къща“, Червена зала, ул. „Любен Каравелов“ № 15
вход: регистрация on-line на сайта на фестивала
Съвместно с Центъра за култура и дебат „Червената къща“

Дискусионен панел с участието на публика.
Moдератор: Ирина Недева, журналист, председател на българската секция на Асоциацията на европейските журналисти.
Панелисти: проф. Ивайло Дичев, писател, есеист, преподавател по културна антропология в СУ „Св. Климент Охридски“ и Георги Тенев, писател, сценарист, режисьор и продуцент, автор на пиеси.

Кшищоф Чижевски – поет, есеист, режисьор, аниматор на междукултурни събития, от 2015 г. visiting profesor в Rutgers University и Болонския университет. Автор на книгите: „Ścieżka pogranicza” (2001), „Linia powrotu. Zapiski z pogranicza” (2008), „Miłosz. Tkanka łączna” (2014) i „Małe centrum świata. Zapiski praktyka idei” (2017). Инициатор на програми за междукултурен диалог в Европа, Централна Азия, Индонезия, Бутан, на Балканите и Кавказ.
Съосновател на Фондация и Център „Крайграничие – на изкуства, култури, народи“ в Сейни – лауреат на Европейската награда за култура на принцеса Маргарита (2018), присъдена от Европейската фондация за култура. През 2011 г., заедно с екипа на Крайграничие открива Международен център за диалог в Красногруда.
Кшищоф Чижевски е и режисьор на театралните разкази на Крайграничие, в т.ч.: „Trzy kobiety. Metamorfozy mitu Medei u Owidiusza” и „Picasso oraz Misterium Mostu”, лауреат на стипендия за социални новатори и член на Асоциация Ашока. Удостоен от Йежи Гедройч с наградата „Малък жезъл на полската култура“ (1999). През 2014 г. получава Dan David Prize (Teл Авив).

Пълна програма на фестивала: на сайта на Центъра за култура и дебат „Червената къща“:
http://redhouse-sofia.org/festival1
https://en.redhouse-sofia.org/ideasoneurope

Детайли

Дата:
13 април
Час:
18:00 - 19:00
Категории за Събитие:
, , ,

Място

Център за култура и дебат „Червената къща“/ Centrum Kultury i Debat „Red House“
ул. Любен Каравелов 15/ ul. Luben Karawełow 15
Научете повече за Полша

Back to top