Зарежда Събития

« All Събития

  • Това събитие е минало събитие.

Изложба фотография на Виткаци

19.02.2015 - 01.05.2015

По случай 130. години от рождението на Виткаци и Годината на полския театър

Станислав Игнаци Виткевич (1885-1939) – един от най-оригиналните творци на полския артис-тичен авангард. Драматург, художник, фотограф, теоретик на изкуството и философ. Автор на ок. 40 гротескно-фантастични пиеси (в т.ч. „Лудият и монахинята”; „Бесният локомотив”, „Обущари”, „Tумор Мозъков”), предтеча на съвременния авангарден театър, 3 романа, съдържащи подигравателна визия за разпада на цивилизацията, oк. 200 теоретични статии, есеистични и философски студии, няколко хиляди картини.
Ст. И.Виткевич е автор на сложна система от естетически възгледи – т.нар. Теория на чистата форма, която предопределя по-късното му театрално и живописно творчество (Теорията е изложена в най-важната му естетическа творба „Новите форми в живописта и произтичащите от тях недоразумения“, 1919).
Той е един от най-често превежданите полски автори – творбите му са преведени на над 30 езика във всички европейски страни, САЩ, Латинска Америка и Япония. На български са преведени 10 негови пиеси, събрани в книгата „Ст.И.Виткевич. Пиеси”  (1993 г.), както и  творбата „Новите форми в живописта и произтичащите от тях недоразумения“( 2011 г.).  В България през 2001 със съдействието на Полския институт в София излиза брой на сп. „Театър“, изцяло посветен на Виткаци. През 1991 г. пиесата му „Лудият и монахинята” е поставена в Сливен, a през 1993 – в Драматичния театър в Хасково.
Изложбата представя най-добрите фотографии на Виткаци, направени през първите 30 години от живота му, както и фотографии от периода между двете войни, когато творецът създава най-важните си живописни, драматургични, литературни и философски творби. От формална гледна точка те са новаторски, изпреварващи епохата, в която са създадени. Изложбата включва 40 от най-добрите и най-известни фотографии на Станислав Игнаци Виткевич, останали в историята на фотографията – автопортрети и портрети на близки и приятели, направени с фотографска техника, използвана от него – кадърът се казва close-up и до днес се използва във филмите. Фотографиите от междувоенния период документират подготвени от твореца паратеатрални ситуации, пърформанси, „измислени сцени“, близки на неговия театър.

Детайли

Начало:
19.02.2015
Край:
01.05.2015
Категории за Събитие:
, , , ,

Място

Полски институт, вход свободен
ул. Веслец 12
София,
Научете повече за Полша

Back to top