Зарежда Събития

« All Събития

  • Това събитие е минало събитие.

КИНОТЕКА – Етюди на Анджей Вайда

23.09.2017 / 18:30 - 20:30

вход свободен/ wstęp wolny

23 септември, събота, 18:30 ч.
Културен център Г8, ул. “Уилям Гладстон” № 8, вход свободен до запълване на местата

Етюди на Анджей Вайда:

Керамика от Илжа (1951, 9’30’’)
Градчето Илжа, разположено на брега на река Илжанка в келецкото воеводство, от векове е известно като град на грънчарството. Филмът разказва историята на грънчарския занаят в района и на сблъсъка между местната култура и промишленото производство.

Лошо момче (1951, 6’12’’)
По новела на Антон П. Чехов.

Докато ти спиш (1953, 10’25’’)
„Тогава всички снимаха филми за деца, понеже това бе най-безопасната тема както художествено, така и политически“. (А. Вайда, Филмувка; разказ за Лодзката филмова школа). Етюдът е заснет през последната година от следването на Анджей Вайда. Спокойна атмосфера на детската стая преди детето да заспи. Лампата още свети, влиза майката, за да приспи детето. Това обаче е само рамка за основната част от историята. Какво ли сънува детето в годината на смъртта на Сталин?

Вървя към слънцето (1953, 14’)
Спорен и предизвикващ множество дискусии репортаж от ателието на Ксавери Дуниковски. Комбинация от репортаж от студиото на артиста и изключително субективна форма на филмова импресия.

Напластяване (35’, 1968)
Заснета в края на 60-те комедия science fiction. Филмът разказва за събития от близкото бъдеще на прага на XXI век. Сценарият е написан от Станислав Лем, специалист по научната фантастика и гротеската.
Успешният рали състезател Ричард Фокс постояно предизвиква различни опасни инциденти. Благодарение на гениалния д-р Бъртън, който му трансплантира на мястото на повредени части от тялото органите на жертви от неговите инциденти, Фокс може да продължи кариерата си като спортист. Нещата се усложняват, когато се оказва, че Фокс възприема по малко от индивидуалностите на донорите, сред които се оказват жена и куче.

Детайли

Дата:
23.09.2017
Час:
18:30 - 20:30
Стойност:
вход свободен/ wstęp wolny
Категории за Събитие:
, ,

Място

Културен център Г8/ Centrum Kultury G-8
ул. "Уилям Гладстон" № 8
Научете повече за Полша

Back to top