Зарежда Събития

« All Събития

  • Това събитие е минало събитие.

КИНОТЕКА – Прожекция на филма „Още един ден живот“, реж. Раул де ла Фуенте и Дамян Ненов

02.10.2019 / 19:30 - 21:30

вход свободен/ wstęp wolny

2 октомври, сряда, 19:30 ч.
Културен център Г8, ул. „Уилям Гладстон“ № 8, вход с безплатни билети от касата до запълване на местата

 

„Още един ден живот“ – реж. Раул де ла Фуенте и Дамян Ненов (2018, 85’), цветен, пълнометражен, анимационен, с български субтитри.

Участват: Марчин Дорочински, Аркадиуш Якубик, Томаш Борковски, Олга Болондж, Рафал Фудалей, Павел Пачесни, Якуб Камиенски, с гласа на Кери Шейл като Ришард Капушчински
Награди: Европейски филмови награди ’18 – Награда за европейски анимационен пълнометражен филм; Сан Себастиан ’18 – Награда на публиката.

Изпълнена с напрежение история на тримесечното пътуване на изтъкнатия репортер Ришард Капушчински в обхванатата от война и хаос Ангола, където фронтовата линия се променя като в калейдоскоп. Тук се осъществява деколонизация след португалската революция на карамфилите и в навечерието на независимостта на държавата избухва кървава гражданска война. Тук за пореден път авторът става свидетел на антихуманната същност на войната и изпитва чувство на безпомощност, каквото досега не е познавал. Ангола ще го промени завинаги. Той е репортер, когато напуска Полша, но се завръща писател.

В основата на пълнометражния анимационен филм с документални елементи е книгата на Р. Капушчински „Още един ден живот“.

Ришард Капушчински, авторът на „Императорът“ е един от най-уважаваните репортери в света, бил e свидетел на много въоръжени катаклизми, няколко пъти избягва екзекуция. На въпроса какво прави, той отговарял: „Аз съм преводач на култури“. Книгите му, признати в цял свят, са преведени на над 30 езика. Капушчински издига репортажа до ранга на изкуство. Салман Рушди казва, че „един Капушчински струва хиляда хленчещи и измислящи драскачи“. Работил е в Полската телеграфна агенция като постоянен чуждестранен кореспондент в Африка, Латинска Америка и Азия.

Детайли

Дата:
02.10.2019
Час:
19:30 - 21:30
Стойност:
вход свободен/ wstęp wolny
Категории за Събитие:
, ,

Място

Културен център Г8/ Centrum Kultury G-8
ул. "Уилям Гладстон" № 8
Научете повече за Полша

Back to top