Зарежда Събития

« All Събития

  • Това събитие е минало събитие.

„Mоите правилни възгледи за всичко” на проф. Лешек Колаковски

28.05.2013 / 18:00 - 20:00

Полският институт в София съвместно с Издателство СОНМ

представя

българското издание на книгата „Mоите правилни възгледи за всичко” на проф. Лешек Колаковски

Книгата ще представи преводачката проф.дфн Правда Спасова от Института за изследване на обществата и знанието – БАН.

Прожекция на документалния филм „Професорът. За Лешек Колаковски” (2005, ’57) на режисьорката Мария Змарз-Кочанович с нейно участие.

Mоите правилни възгледи за всичко” – сборник с есета на най-големия полски философ и историк на идеите. В него са включени текстове от 80-те и 90-те години на миналия век. Авторът, с присъщата му брилянтност, анализира връзката между религията и нашата цивилизация, изследва пътищата на злото и утопичното мислене, разкрива взаимоотношенията между истината, демокрацията и свободата, както и идеите, формиращи новото време.

Лешек Колаковски (1927-2009) – полски философ, историк на философията, есеист и публицист. От 1968 г., след като му отнемат катедрата във Варшавския университет, живее в емиграция. През 1972-1991 е преподавател (Senior Research Fellow) в All Souls College в Университета в Оксфорд.

Основен обект на интересите му е историята на философията, както и философия на културата и религията. Колаковски пише и литературни творби – философски романи и приказки.

Детайли

Дата:
28.05.2013
Час:
18:00 - 20:00
Категории за Събитие:
,

Място

Полски институт, вход свободен
ул. Веслец 12
София,
Научете повече за Полша

Back to top