Зарежда Събития

« All Събития

  • Това събитие е минало събитие.

Oткриване на Музея на поляците, спасявали евреи по време на Втората световна война „Семейство Улма“ в Маркова край Жешов

17.03.2016 / 5:30 - 19:30

вход свободен/ wstęp wolny

17 март, четвъртък, 17.30 ч.
Полски институт, вход свободен

Съвместно с Организацията на евреите в България „Шалом“

Oткриване на Музея на поляците, спасявали евреи по време на Втората световна война „Семейство Улма“ в Маркова край Жешов.

В програмата: откриване на изложбата „Самаряните от Маркова“; лекция „Полско-еврейски отношения по време на Втората световна война“ на проф. Йежи Ейслер, директор на варшавския отдел на Института за национална памет; пряко предаване на тържеството.

На 17 март 2016 г. тържествено ще бъде открит Музеят на поляците, спасявали евреи по време на Втората световна война „Семейство Улма“ в Маркова край Жешов.

През 1942 г. немските окупатори избиват по-голямата част от еврейското население на градчето Маркова. Въпреки тези трагични събития, осъзнавайки напълно грозящата ги смъртна опасност, девет полски семейства продължават да крият в домовете си евреи. Едно от тях е сем. Улма. На 24 март 1944 г., в резултат на предателство, семейство Улма и укриващите се в дома им семейства Диднер, Грюнфелд и Голдман са разстреляни.

Музеят на поляците, спасявали евреи по време на Втората световна война се открива по решение на Воеводския сеймик на Подкрапатското воеводство, в което се посочва, че е налице необходимост от публично представяне на факти, сочещи участието на поляци в спасяването на лица от еврейска националност в условия, когато укриването на евреи от поляци е било преследвано и, за разлика от окупираната западна част на Европа, наказвано със смърт.

В церемонията в Маркова ще участва президентът на Полша Анджей Дуда, върховният равин на Полша Михаел Шудрих, гости от Израел, САЩ и Германия.

Детайли

Дата:
17.03.2016
Час:
5:30 - 19:30
Стойност:
вход свободен/ wstęp wolny
Категории за Събитие:
, ,

Място

Полски институт/ Instytut Polski
ул. Веслец 12/ ul. Weslec 12
Научете повече за Полша

Back to top