Зарежда Събития

« All Събития

  • Това събитие е минало събитие.

Първи концерт за 2020 г. на Софийската филхармония с диригент – Антони Вит и полските солисти Ивона Хоса, Ева Марчинец и Ярослав Бренк

9 януари / 19:00 - 21:00

вход с билети / wstęp biletowany

9 януари, четвъртък, 19:00 ч.
Софийска филхармония – зала „България“, ул. „Аксаков“ № 1, вход с билети – на касата на Софийска филхармония, eventim.bg и epaygo.bg
Организатори: Полски институт в София и Софийска филхармония

 

Първи концерт за 2020 г. на Софийската филхармония с диригент – Антони Вит и полските солисти Ивона Хоса, Ева Марчинец и Ярослав Бренк

 

В програмата: Увертюра към операта „Халка“ от Станислав Монюшко, „Станислав и Анна Освиенцимови“ от Мечислав Карлович, „Кшесани“ от Войчех Килар и „Стабат Матер“ от Карол Шимановски.

Aнтони Вит – един от ценените полски диригенти, главен диригент на Orquesta Sinfonica de Navarra в Памплона и почетен диригент на Краковската филхармония. Следва диригентско майсторство и композиция в Музикалната академия в Краков, усъвършенства се при Надя Буланже в Париж.
Работил е в Театър Велки във Варшава, бил е художествен директор на Поморската филхармония, директор на Оркестъра на Полското радио и телевизия и на хора в Краков.
В периода 1983-2000 е директор на Националния симфоничен оркестър на Полското радио в Катовице. В продължение на десет години е генерален и художествен директор на Националната филхармония.
Дирижирал е в най-важните европейски музикални центрове, в Америка, в държавите от Близкия изток. Записал е над 90 диска за такива фирми като EMI-HMV, CBS, Camerata Tokyo, NVC Arts, Pony Canyon, Naxos, Polskie Nagrania и други. Записи, направени под неговата диригентска палка (Stabat Mater на Шимановски, клавирните концерти на Прокофиев) печелят важни награди, в т.ч. Diapason d’Or i Grand Prix du Disque de la Nouvelle Académie du Disque. През 2002 г. неговия диск CD Turangalila (Messiaen) получава наградата Midem Classique в Кан.
Номиниран е седем пъти за Грами, а през 2014 г. печели наградата.
Aнтони Вит е лауреат на II награда от Международния конкурс за диригенти на Херберт фон Караян в Берлин и на много държавни награди. Два пъти печели награди за най-добро изпълнение на полска музика по време на фестивала Варшавска есен. Канен е на много музикални фестивали. Дирижирал е престижни оркестри, в т.ч. The London Philharmonic, BBC Symphony Orchestra, Philharmonia Orchestra w Londynie, Berliner Philharmoniker, Orchestra dell’Accademia di Santa Cecilia w Roma, Jerusalem Symphony.

Детайли

Дата:
9 януари
Час:
19:00 - 21:00
Стойност:
вход с билети / wstęp biletowany
Категории за Събитие:
,

Място

Софийска филхармония, зала „България“/ Filharmonia Sofijska, Sala „Bułgaria“
Научете повече за Полша

Back to top