Зарежда Събития

« All Събития

  • Това събитие е минало събитие.

Пътешествие в Шри Ланка

30.09.2014 / 19:00 - 21:00

Откриваме сезонът на презентациите с екзотична Шри Ланка! На 30 септември от 19:00 часа в залата на Полският Институт в София пътешествениците Екатерина Алексиева и Росен Върбанов ще разкажат какво е да се потопиш в наистина различното място – “Изкачихме Адамс Пийк, нагледахме се на птици, слонове, варани, маймуни, корали и риби”!
Очакваме Ви!

Адамс пик

В анонса за събитието Росен Върбанов пише: “Разказ и филм за едно двуседмично пътешествие в Шри Ланка. Малката субекваториална островна държава предлага по нещо за всеки вкус – исторически забележителности от преди над 2000 г., следи от португалското, холандското и английското присъствие тук, невероятна природа, множество будистки и хиндуистки храмове, море.

Рибарска лодка в Негомбо

Изминахме около 2100 км с бусче под наем, минавайки от най-южната до най-северната точка на страната. Част от местата, на които бяхме, са: Коломбо, Гале, старите столици Анурадхапура, Полонарува и Сигирия, Канди, рядко посещавания до скоро заради гражданската война северен град Джафна, националния парк Уда-Валаве. Пешеходната част на програмата включваше обиколка на националния парк Хортън Плейнс, изкачвания на Адамс Пийк** и на скалата Баталегала (Bible rock). Нагледахме се на птици, слонове, варани, маймуни, както и корали и риби при Гълъбовия остров срещу Нилавели”.

Организатор:
Сдружението “Международен фестивал на планинарския филм”
Полски Институт в София

—————————

**Адамс пик [Adam’s Peak или Sri Pada – Адамов връх, Саманалаканда (Samanalakanda, Sri Pada, Samanala – на синхалски), Шиванолипанта Малаи (Sivanolipatha Malai) – на тамилски, Ал-Рохун (Al-Rohun) – на арабски)] – е петият по височина връх на остров Цейлон. Разположен е в южнарта част на острова и се издига на 2243 м. Изграден е от предкамбрийски гнайси и се издига пирамидално над платото в подножието му. Склоновете муи са покрити с вечнозелени субтропични гори. Смятан е за свещено място от изповядващите няколко религии – на върха се намира надлъжна вдлъбнатина в дължина 1,5 смятано за отпечатък от стъпалото на Шива (от индуистите), на Буда (от будистите), на Адам (от мюсюлманите), на Свети Тома (от християните в Индия). Мястото е обект на значим религозен култ и цел на многобройни поклонници.

Детайли

Дата:
30.09.2014
Час:
19:00 - 21:00
Категории за Събитие:
,

Място

Полски институт
ул. Веслец 12
София,
Научете повече за Полша

Back to top