Зарежда Събития

« All Събития

  • Това събитие е минало събитие.

Пловдив: One Dance Week 2019 – „Втора природа“ на Агата Шинарска и Каролина Гживнович

19.10.2019 / 17:00 - 19:00

вход с билети / wstęp biletowany

Пловдив
19 октомври, събота, 17:00 ч.
СКЛАД – Пловдив, ул. „Екзарх Йосиф“ №16

Съвместно с Полския институт в София

 

Полските хореографи Агата Шинарска и Каролина Гживнович изследват природата, нейните пречистващи сили, символи и опасности, за да представят радикален и съвременен прочит на травмата от Холокоста. Те базират своя спектакъл върху биографията на прочутата Пола Ниренска (1910 – 1992). Полска танцьорка от еврейски произход, Ниренска напуска страната и след множество перипетии се установява в САЩ. Там тя се превръща в една от движещите сили на модерното танцово изкуство, но не успява да се освободи от спомените за геноцида и в крайна сметка се самоубива.

Унищожаването на околната среда е нашето съвременно унищожение. Както и по време на Холокоста, днес природата отново е свидетел на човешките разрушителни стремежи. Нацисткият геноцид е свързан и с широкомащабен екоцид.

“Като част от поколение, родено десетилетия след Холокоста, с този проект ние не опитваме да сме част от тази история. Не можем да изпитаме този ужас, да се преструваме, че го разбираме. Въпреки това ние вярваме, че все още можем да поучим от нея, от тази друга реалност, която се сблъсква с нашите съвременни индивидуални и колективни истории.”

Артистичният фокус върху Пола Ниренска е свързан с конкурс на Института „Адам Мицкевич“ в партньорство с Института по музика и танц за създаване на танцов спектакъл в памет именно на Ниренска. Отбелязвайки 100 години от своята независимост, Полша инициира проекта „Хореографски територии – нови пътеки на авангарда“, насочен към млади танцови артисти и хореографи, вдъхновени от икони на световното танцово изкуство от полски произход.

Билети ще намерите онлайн в мрежата на EpayGo, както и на касите на Easypay в цялата страна.

Детайли

Дата:
19.10.2019
Час:
17:00 - 19:00
Стойност:
вход с билети / wstęp biletowany
Категории за Събитие:
, ,

Място

Галерия „СКЛАД”, ул. „Екзарх Йосиф“ №16/Galeria „SKLAD”, ul. Ekzarh Josif 16
Научете повече за Полша

Back to top