Зарежда Събития

« All Събития

  • Това събитие е минало събитие.

Полски дни в Русе

18.10.2013 - 20.10.2013

ДНИ НА ПОЛША В РУСЕ

Съвместно с Отдел „Култура“ на Община Русе

Познавате ли Полша? Убедете се…

Под този наслов ще протекат Дните на Полша в Русе, дунавския град, известен с дългогодишните си културни традиции.
Сътрудничеството между Посолството на Република Полша в София, Отдела за промоция на търговията и инвестициите към Посолството и Полския институт в София  се увенча с 4-дневна, богата на събития програма, която ще запознае русенци с икономиката и културата на Полша. Проявите се провеждат със съдействието на Отдел „Култура” на Община Русе.
18 октомври, петък
Доходно здание, зала „Европа”, пл. „Свобода”№ 4
17.30 ИЗЛОЖБА ПОЛСКИ ТЕАТРАЛЕН ПЛАКАТ
Изложбата включва 30 плаката на най-изявените полски плакатисти от различни поколения- Мечислав Гуровски, Роман Каларус, Валдемар Швежи, Франчишек Старовейски, Ян Леница, Хенрик Томашевски, Ришард Садовски, Ян Млодоженец, Веслав Валкуски, Йежи Чернявски.
18.00 филм 80 МИЛИОНА (2011)
В навечерието на въвеждането на военното положение през декември 1981 г. млади активисти на „Солидарност” решават да играят ва банк и организират зрелищна акция по изтеглянето на 80 милиона злоти от профсъюзните сметки, преди те да бъдат блокирани.
19 октомври, събота
Доходно здание, зала „Европа”, пл. „Свобода”№ 4
16.30 КОНКУРС И ПОЛСКИ АНИМАЦИОННИ ФИЛМИ ЗА ДЕЦА
За най-малките е подготвена програма от филмчета на полското Студио за филмови миниатюри – 3 серии от поредицата  „Maми Фатал” и филмчетата Как слънчевия лъч си търсеше приятел, Опасно приключение,Приключение край езерото. Децата, подготвили песничка или стихотворение, ще получат разноцветни награди!
18.00  филм ВЕНЕЦИЯ (2010)
Завладяващ, прекрасно заснет разказ за съзряването, бягството в света на мечтите и бунта  срещу заварената действителност. История, в която силата на мечтите  превръща наводненото мазе в най-романтичния град на земята. На границата на два свята едно момче се превръща в мъж.  Докато навън вилнее войната, в това „венецианско” мазе  ще се родят големи надежди и страсти.
20 октомври, неделя
Доходно здание, зала „Европа”, пл. „Свобода”№ 4
18.00 – филм ВСИЧКО, КОЕТО ОБИЧАМ (2009)
Полският кандидат за Оскар в категорията „най-добър чуждестранен филм“ за 2011 г. 
Пролетта на 1981 година. Герои на филма са ученици, завършващи гимназия в бурни за историята на Полша времена. Действието се развива на полското крайбрежие. На фона на  загатнатите сюжети за борещата се за свобода и демокрация „Солидарност” и подготовката на комунистическите власти за въвеждане на военното положение зрителят проследява перипетиите на навлизащите в живота училищни приятели.

 За всички прояви – вход свободен. 

Детайли

Начало:
18.10.2013
Край:
20.10.2013
Категории за Събитие:
,

Място

Доходното здание, вход свободен
Русе,
Научете повече за Полша

Back to top