Зарежда Събития

« All Събития

  • Това събитие е минало събитие.

„История на Третата полска република” на проф. Aнджей Хвалба

19.03.2013 / 18:00 - 20:00

вход свободен

Полският институт съвместно с Историческия факултет на Софийския университет

Лекция на проф. Aнджей Хвалба „България и Полша след 1989: паралелни истории?” и представяне на българското издание на книгата „История на Третата полска република” (издателство „Балкани”, превод – Радостина Петрова).
Проф.д-р Aнджей Хвалба, историк на XIX и XX век, ръководител на секция „Историческа антропология” в Института за история на Ягелонския университет в Краков. Бивш декан на историческия факултет. В периода 1999-2005 зам.-ректор по учебната дейност на Ягелонския университет. Aвтор на над 20 книги, посветени на историята на Полша, Краков и други – напр. университетските учебници. Повечето от книгите му са удостоени с награди или отличия. Книгата „Третата полска република. Специален доклад” е удостоена с Историческата награда, присъждана от редакцията на списание „Политика” (2006).
Книгата „История на Третата полска република” представлява равносметка на историка за последните 20 години. Авторът търси отговор на въпроса каква цена платиха поляците за напускането на комунистическата система, възползваха ли се добре от годините на свобода и държавен суверенитет, доволни ли са от членството си в ЕС и НАТО. С какво успяха да се справят и кое все още е проблем за тях? Беше ли полезна бързата културна интеграция със Запада?

Детайли

Дата:
19.03.2013
Час:
18:00 - 20:00
Стойност:
вход свободен
Категории за Събитие:
,

Място

Полски институт в София
ул. Веслец 12
София,
Научете повече за Полша

Back to top