Зарежда Събития

« All Събития

  • Това събитие е минало събитие.

Представяне на книгата „Пасионът през втората половина на XX век: композиторски решения на литургичния жанр“ от Илия Граматиков

05.12.2019 / 18:00 - 20:00

вход свободен/ wstęp wolny

5 декември, четвъртък, 18:00 ч.
Полски институт, вход свободен

 

Представяне на книгата „Пасионът през втората половина на XX век: композиторски решения на литургичния жанр“ от Илия Граматиков

с лекция на автора върху „Пасиона по Лука“ от Кшищоф Пендерецки

Книгата е музикологично изследване, в което се разглежда актуалната тема за възобновения през втората половина на XX век композиторски интерес към пасионния жанр върху примера на две емблематични произведения – „Пасион по Лука” на Кшищоф Пендерецки и „Пасион по Иоан” на Арво Пярт.

Изданието ще можете да получите срещу доброволно дарение с благотворителна цел. Всички приходи ще бъдат предоставени на Дома за сираци „Св. Николай“ при манастир „Св. Троица“ (с. Нови хан).

Илия Граматиков преподава история на музиката в НМА „Проф. Панчо Владигеров“. Завършил е хорово дирижиране и музикознание в същата академия. Специализира във Виена. През 2015 г. защитава докторска дисертация, въз основа на която е представяната книга. От 2017 г. е гост-лектор в Софийския университет. Работи за БНР и БНТ, както и по различни творчески проекти. Изследванията му са предимно върху съвременна музика. Изявява се и като диригент на Дамския хор „Морфова – Прокопова“. Артистичен директор на Международния фестивал за съвременна клавирна музика ppIANISSIMO.

Събитието е тематично обвързано с предстоящото гостуване на маестро Пендерецки в София и концерта на 11.06.2020 в Софийската филхармония.

Детайли

Дата:
05.12.2019
Час:
18:00 - 20:00
Стойност:
вход свободен/ wstęp wolny
Категории за Събитие:
, ,

Място

Полски институт / Instytut Polski
Научете повече за Полша

Back to top