Зарежда Събития

« All Събития

  • Това събитие е минало събитие.

ПРОЖЕКЦИЯ НА ФИЛМА „ПАПУША“

03.11.2014 / 18:00 - 20:00

ИСТОРИЯТА НА ЕДНА РОМСКА ПОЕТЕСА ОТ ПОЛША – ПРОЖЕКЦИЯ НА ФИЛМА „ПАПУША“
Преди прожекцията ромската поетеса Сали Ибрахим ще представи в превод на български стиховете на Бронислава Вайс (Папуша) и свои авторски стихове.

Не дойдох при вас, за да ме нахраните,
Идвам, за да ви накарам да ми повярвате.
(Папуша)

ПАПУША, 131 мин., с бълг. субтитри
Режисьор – Йоанна Кос-Краузе и Кшищоф Краузе
Оператори – Кшищоф Птак и Войчех Старон
Награди: Специално отличие на журито на МФФ в Карлови Вари; награда на публиката на МФФ в Солун 2013; МФФ Валядолид 2013 – най-добър режисьор, най-добър актьор; награда на младежкото жури; МФФ Пуне 2014 – най-добър филм и най-добра режисура; Полска филмова награда „Орел“ за най-добра актриса; Gwarancja Kultury (награда на телевизия TVP Kultura) награда в категорията филм „за режисьорския тандем, създал във филма първата в полското кино панорама на съдбата на полските роми през последния век“.

Бронислава Вайс (1908 или 1910-1987) – поетеса от ромски произход. Благодарение на преводите от ромски на Йежи Фицовски стиховете й са познати в Полша. В поезията си, кореняща се в традиционната ромска песен, тя възпява съдбата на своя народ, изразява неговите традиции и копнежи. Запазеното литературно наследство на Папуша са само около четиридесетина записани творби. Тя оставя и няколко творби в проза, в които описва живота на ромите. Стиховете й са преведени на немски, английски, френски, испански, шведски и италиански.

Сали Ибрахим (Снежана Иванова) – българска поетеса и общественичка с ромски произход. Авторка на 5 поетични сборника, в т.ч. на двуезичния (българо-ромски) „Цигански видения – Romane elpinia” (1999, 2009), „Ромска митология” (2004 на ромски език, 2005 в превод на български). Стиховете й са преведени на испански, полски и сръбски. Сали Ибрахим е лауреат на много международни награди за поезия и на наградата „Сърцето на София” (2011) за принос в развитието на ромската култура.

Детайли

Дата:
03.11.2014
Час:
18:00 - 20:00
Категории за Събитие:
, , , ,

Място

Полски институт, вход свободен
ул. Веслец 12
София,
Научете повече за Полша

Back to top