Зарежда Събития

« All Събития

  • Това събитие е минало събитие.

Публично четене на романа „Предпролет“ на Стефан Жеромски на български, полски, есперанто и от текстове с азбуката на Брайл

08.09.2018 / 16:00 - 18:00

8 септември, събота, 16:00 ч.
Книжарница Гринуич, бул. „Витоша“ №37, вход свободен

Съвместно с Посолството на Република Полша в София и Културно-просветното дружество „Владислав Варненчик“ в София

Публично четене на романа „Предпролет“ на Стефан Жеромски на български, полски, есперанто и от текстове с азбуката на Брайл.

По случай 100-годишнината от възстановяването на независимостта на Полша.

С участието на актьорите Маргарита Хлебарова и Божидар Попчев.

Под почетния патронаж на министъра на образованието и науката Красимир Вълчев и посланика на Република Полша в София Кшищоф Краевски.

Въведение: д-р Жанета Павлович, литературовед, лектор по полски език във Факултета по славянски филологии на Софийския университет.

Стефан Жеромски (1864-1925) – прозаик, публицист и дламатург от периода на „Млада Полша“. Псевдоними: Maурици Зих, Юзеф Катерла. Произхожда от обедняло благородническо семейство с живи патриотични традиции, рано губи родителите си. Работи като гувернант, библиотекар, дава частни уроци. През 1892-1896 в Цюрих се среща с полската радикална емиграция. Изразявал е мнение по всички въпроси, важни за полската култура, в периода между двете световни войни е наричан „съвестта на народа“. Автор на модернистични творби („Бездомници”). Дебютира със сборника „Разкази”, публикуван през 1895 г. Най-известните творби на писателя са романите: „Сизифов труд/Syzyfowe prace”, „История на греха/Dzieje grzechu”, „Прелестта на живота/Uroda życia”, „Предпролет/Przedwiośnie” и „Вярната река/Wierna rzeka”, историческият роман „Пепелища/Popioły”, драмата „Роза/Róża” и сборникът с разкази „Вятър от морето/Wiatr od morza”, за който писателят получава първата полска държавна литературна награда.

Романът „Предпролет“ е издаден през 1924 г. Българското издание излиза през 1959 г. в превод на Димитър Икономов. Той описва съдбата на Цезари Барика, израснал в Баку в Руската империя. Младежът пристига в Полша, родина на починалите му родители, която познава само от техните разкази, страна на справедливостта, красотата и „стъклените къщи“. Митът рухва, когато младежът пресича границата.

Детайли

Дата:
08.09.2018
Час:
16:00 - 18:00
Категории за Събитие:
,

Място

Книжарница Гринуич/ Księgarnia Greenwich Book Center
бул. "Витоша" №37/ bul. "Witosza" 37
Научете повече за Полша

Back to top