Зарежда Събития

« All Събития

  • Това събитие е минало събитие.

Съветът за помощ на евреите „Жегота“ – откриване на документална изложба с участието на д-р Алиция Гонтарек и прожекция на филма „Разказ за Жегота“

24.01.2019 / 18:00 - 20:00

вход свободен / wstęp wolny

24 януари, четвъртък, 18.00 ч.
Полски институт в София, вход свободен

Съвместно с Посолството на Република Полша в София

 

По случай Международния ден в памет на жертвите на Холокоста – 27 януари

С участието на д-р Алиция Гонтарек от Института за национална памет

Съветът за помощ на евреите, с кодово име „Жегота“, е уникална нелегална организация, орган на полските власти. Целта й е била да спасява еврейските съграждани, масово избивани от германския окупатор по време на Втората световна война. С риск за живота си цивилните конспиратори са спасили от унищожение няколко хиляди души. Изложбата проследява историята на създаване на организацията, нейните структури и дейци в различни градове, както и организираните от нея акции, спасени лица и съдбата й след войната.

Изложбата е подготвена от Института за национална памет и продължава до 28 март 2019 г.

Д-р Алиция Гонтарек – историк, политолог, специалист в Бюрото за исторически изследвания на Института за национална памет във Варшава. Преподавател в Университета „Мария Склодовска-Кюри“ в Люблин. Изследва историята на евреите и ромите в полските земи през XIX и XX век.

Прожекция на документалния филм „Разказ за Жегота“ (2015, 48′, с български субтитри), реж. Зофя Кунерт

Варшава, края на 1942 г. Окупационният терор е достигнал своя връх. Във варшавското гето са оцелели няколко десетки хиляди евреи. Група хора учредява нелегалната организация „Жегота“, чиятао задача е да спасява оцелелите и да помага на укриващите се от арийската страна. Кои са били тези хора, излагали на смъртна опасност живота си, за да спасяват други?

Какви решения е трябвало да вземат, откъде са набавяли пари за хляб, как са се чувствали еврейските деца, внезапно откъснати от родителите си и хвърлени в чужда среда?

Филмът включва спомени на хора, спасени от Жегота, и архивни кадри, както и интервю с Ирена Сендлер, направено от режисьорката през 2003 г. за начините, по които са спасявани децата във варшавското гето.

Детайли

Дата:
24.01.2019
Час:
18:00 - 20:00
Стойност:
вход свободен / wstęp wolny
Категории за Събитие:
, ,

Място

Полски институт/ Instytut Polski
ул. Веслец 12/ ul. Weslec 12
Научете повече за Полша

Back to top