Зарежда Събития

« All Събития

  • Това събитие е минало събитие.

Варна: Концерт на Adam Wendt Power Set

28.07.2017 / 20:30 - 22:30

Варна
Mеждународен фестивал Варнаджаз (28 – 31.07.2017)
28 юли, петък, 20:30 ч.
Археологически музей, бул. „Мария-Луиза“ № 41

Концерт на Adam Wendt Power Set в състав Aдам Венд, Пшемислав Раминяк и Марчин Яр

Групата е представител на жанра електроджаз. Неконвенционалният инструментариум, разнообразният, динамичен репертоар, оригиналните композиции на лидера Адам Венд и комуникативността на музикалния изказ са най-важните предимства на групата. Проектът е своеобразен поклон към големите майстори на световната джаз сцена: Еди Харис, Дж. Адерли, Стенли Турентин, Майлс Дейвис.

Aдам Венд е един от водещите полски саксофонисти, лауреат на много награди, съавтор на успеха и репертоара на групата Walk Away. Записва и свири с най-известните имена от джазсцената (Ранди Брекър, Майк Стърн, Eрик Мариентал, Чик Кърия, Уршула Дуджак, Нипи Ноя) и най-добрите представители на черния блус (Сидни „гитар крушър“ Селби и Кийт Дън). През 1990 г. неговата група Walk Away с Уршула Дуджак откриват европейските концерти на Майлс Дейвис. Досега е участвал в записите на oк. 70 диска не само като саксофонист, но и като композитор и аранжор. Канен за участие в записи на радио- и телевизионни програми, както и за участия във фестивали. Като солист и сесиен музикант е работил с най-големите полски звезди на джаза и попмузиката. Освен чисто концертна дейност често води уроци в рамките на Maлка джазова академия и Музикални работилници в Полша и Германия.

Пшемислав Раминяк – пианист, композитор и аранжор. Работил с най-добрите полски джазмени, в т.ч. Ян Пташин Врублевски, Збигнев Левандовски, Адам Венд, Maчей Стшелчик.
С групата си RGG Trio печели редица награди на различни фестивали и джазови конкурси в Полша и в чужбина, в т.ч.: II награда от Международния композиторски конкурс „Кшищоф Комеда“ за композицията си „Three for Brad“ (2003 г.); I награда от фестивала „Bielska Zadymka Jazzowa“ (2002 г.); II място и наградата на публиката от International Jazz Festival Getxo (Испания) (2003 г.); „Kлюч за кариерата” от Поморската джазова есен в Гожув Велкополски (2003 г.) Пшемислав Раминяк често е канен като сесиен музикант за участие в различни формации, не само джазови. Освен това е автор на музика към театрални спектакли. Работи с джазцигуларя Aдам Балдих, създавайки различни музикални продукции.

Maрчин Яр – завършва джазовия факултет на Музикалната академия в Катовице. Професионалната си кариера започва в квинтета на Ян Пташин Врублевски (1987). По-късно работи с Гарисън Фуел, Николъс Симьон, Йоахим Менцел, Збигнев Намисловски, Пьотр Войташик, Куба Станкевич. С повечето от най-известните джазмени записва ок. 20 диска за различни лейбъли. Многократно е бил преподавател по време на Музикалните работилници в Пулави, Leichlinger Jazz Workshop в Германия, Музикалните работилници в Пултуск, Международните музикални работилници в Иновроцлав и Прага. Oт 2004 г. е преподавател в класа по ударни във Факултета за джаз и естрадна музика в Института за култура и музикално изкуство в университет в Желона гура. Без прекъсване работи с Ян Пташин Врублевски, квартета Adam Wendt & Friends и други джаз музиканти.

Детайли

Дата:
28.07.2017
Час:
20:30 - 22:30
Категория за Събитие:

Място

Археологически музей
бул. „Мария-Луиза“ № 41
Варна ,
Научете повече за Полша

Back to top