Зарежда Събития

« All Събития

  • Това събитие е минало събитие.

Варна: XIV Световен фестивал на анимационния филм – участие на Мариуш Вилчински в работата на фестивалното жури и ретроспектива на филмите му

12.09.2018 - 16.09.2018

Варна
XIV Световен фестивал на анимационния филм

12-16 септември 2018 г.
Фестивален и конгресен център

Участие на Мариуш Вилчински в работата на фестивалното жури и ретроспектива на филмите му

Мариуш Вилчински – режисьор на анимационни филми, художник, пърформър, сценограф, автор на клипове и кратки тв форми, преподавател по анимация в Държавното висше филмово, телевизионно и театрално училище в Лодз. Смятан е за един от най-важните творци на съвременната анимация. Завършва живопис в лодзката Художествена академия. Първоначално твори като художник и пърформър, след това се обръща към анимацията. През 1996-2000 рисува „Книгоклипове“ за едно от предаванията на Полската телевизия ТVP1. Oт появата на канала TVP Kultura е автор на нейната графика. За творчеството си е награждаван многократно. Мариуш Вилчински е първият полски автор на анимация с ретроспектива в Музея за съвременно изкуство в Ню Йорк (2007) и първият автор на анимация от Полша, чийто филм е прожектиран в Националната галерия в Лондон (ноември’ 2007). Той е пълен самоук в анимацията, скъсва с каноните и създава собствен стил на разказ. Филмите му не са класически фабули, в тях е използвана сюрреалистична последователност на разказа, изграден по логиката на асоциациите. Критиците определят неговото творчество като художествена и експериментална анимация.
През 2014 г. М. Вилчински е награден от министъра на културата и националното наследство със Сребърен медал „Заслужил за полската култура Глория артис“.

Повече информация ще намерите в сайта на XIV Световен фестивал на анимационния филм.

Детайли

Начало:
12.09.2018
Край:
16.09.2018
Категории за Събитие:
,

Място

Варна-Фестивален и конгресен център/ Warna – Centrum Festiwalowe i Kongresowe
Научете повече за Полша

Back to top