Зарежда Събития

« All Събития

  • Това събитие е минало събитие.

VII Нощ на литературата 2018

09.05.2018 / 18:00 - 22:00

вход свободен/ wstęp wolny

9 май, сряда, 18.00 – 22.00 ч.
Галерия Контраст, ул. Цар Самуил № 49

Съвместно със Столична община и EUNIC Cluster Bulgaria

Елате и чуйте как актьорите Маргарита Хлебарова и Стефан Спасов четат откъси от българското издание на поемата „Ножчето на професора” от Тадеуш Ружевич (Издателство за поезия „Да”, София, 2017, превод: Вера Деянова ).

Поемата „Ножчето на професора” е творба за времето и паметта и се разглежда като изключителен текст за холокоста. В българското издание на книгата е включен един допълнителен научен текст – „Миналото, приятелството. Две глоси към поемата Ножчето на професора на Тадеуш Ружевич“ на Марчин Яворски и шест стихотворения на Тадеуш Ружевич от томовете „Чезнене“ и „Последна свобода“.

Тадеуш Ружевич (1921-2014) – поет, драматург, прозаик и сценарист, един от най-важните полски творци от края на ХХ и началото на ХХІ век. Автор на 47 сборници със стихове и поеми, шестнадесет прозаични творби, осемнадесет пиеси и единадесет филмови сценарии. Предтеча на авангарда в поезията и драмата, новатор, но със силни корени в наследената романтична традиция, независим творец, самотник, убеден в мисията на човека на изкуството, разбирана като вътрешна концентрация, вслушване, етична чувствителност. Книгите му са преведени на 49 езика (в т.ч. английски, френски, немски, сърбохърватски, шведски, датски, фински и български), отличен с многобройни държавни и международни награди.

Програма на Нощта на литературата на www.noshtnaliteraturata.bg

Детайли

Дата:
09.05.2018
Час:
18:00 - 22:00
Стойност:
вход свободен/ wstęp wolny
Категории за Събитие:
,

Място

Галерия Контраст/ Galeria „Kontrast“
ул. Цар Самуил № 49/ ul. Car Samuil 49
Научете повече за Полша

Back to top