Филмова панорама по случай Международния ден в памет на жертвите на Холокоста – 27 януари (20-23.01.2020)

Филмова панорама по случай Международния ден в памет на жертвите на Холокоста – 27 януари (20-23.01.2020)

20-23 януари 2020 г.
Полски институт в София, ул. „Веслец“ №12, вход свободен
Съвместно с Посолството на Република Полша в България

 

20 януари, понеделник, 18.00 ч.

Парагвайски паспорти – реж. Роберт Качмарек (60’, с български субтитри)

В периода 1942-1943 в легацията на Полша в Берн работи неформална група, съставена от полски дипломати и дейци на еврейски организации. Целта на дейността ѝ е сдобиване с паспорти на държави в Латинска Америка, които са предназначени за евреи в окупирана Европа. Благодарение на дейността на т.нар. бернска група мнозина от тях избягват депортация в германските концлагери и оцеляват до края на войната. Семействата на много оцелели едва днес разбират на кого дължат живота си.

 

21 януари, вторник, 18.00 ч.

Днес, утре, вчера… – реж. Кшищоф Кадлубовски (52’)

Портрет на три поколения в семейство, болезнено белязано от историята. Наследените от холокоста травми стават причина за взаимното неразбирателство между три жени и неизказана мотивация за претенции. Ролите на майката, дъщерята и внучката придобиват съвсем различно измерение в контекста на катастрофата от Втората световна война. Най-възрастната жена се опитва да осмисли съдбата на семейството си, по-младата избягва пряка конфронтация с темата на Холокоста, а най-младата търси еврейската идентичност в ортодоксална общност.


© TVP

 

22 януари, сряда, 18.00 ч.

Kaбаре на смъртта – реж. Анджей Целински (95’, с български субтитри)

Разказ за артисти с еврейски произход, борещи се по време на войната за оцеляване чрез единственото достъпно за тях оръжие: музикално, театрално и филмово творчество. За да се защитят от хитлеристкия репресивен апарат те използват шега, кабаретни представления, скечове, спектакли, песни и концерти, които организират в концлагерите и гетата. Борят се за живота си, но най-вече, както те самите подчертават, за душите и достойнството си.


© TVP

 

23 януари, четвъртък, 18.00 ч.

Докосване на ангел – реж. Марек Томаш Павловски (59’, с български субтитри)

Поетичен документален разказ на Хенрик Шьонкер от Освиенцим. Потресаващо свидетелство и невероятен спомен на оцелялото по чудо момче. Хенрик Шьонкер, син на последния председател на Еврейската община в Освиенцим, представя на света неизвестната история за неуспешния опит за легална емиграция на евреите от Силезия. Разказ за оцеляването на неговите близки и смъртта на други хора.

© TVP

Напиши коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментарите .

Научете повече за Полша

Back to top