Габрово: Кинотека – програма „Ново полско кино“ (20-24.11.2019)

Габрово: Кинотека – програма „Ново полско кино“ (20-24.11.2019)

Габрово
20 – 24 ноември 2019
Зала „Възраждане“, ул. „Възраждане“ № 5

 

20 ноември, сряда, 18.00 ч.

„Икономът“ – реж. Филип Байон (2018, 113’), с български субтитри

Участват: Януш Гайос, Анна Радван, Себастиан Фабиянски, Адам Воронович, Мариана Зидек, Борис Шиц, Лукаш Симлат, Даниел Олбрихски.

Награди: 2018 Гдиня (Фестивал на полското игрално кина) – Сребърни лъвове; награда за музика; награда за грим; за главна мъжка роля – Адам Воронович; 2018 Торун (Mеждународен филмов фестивал „Tofifest“)-„Златен ангел“ в конкурса за полски филми „From Poland“.

Филмът представя историята на пруското семейство фон Краус през годините 1900-1945 г. Разказ за сложната съдба на три нации, обитаващи бившата полско-германска граница в Северна Кашубия. Новата линия на границата, начертана след Първата световна война във Версай, разделя не само земя, но и хора: германци, кашуби и поляци и е причина за вражди и омраза. Филмът ни превежда през четири десетилетия, като показва сложните нагласи и избори, които живеещите тук хора са принудени да направят. Пруската антиполскост се противопоставя на кашубския патриотизъм и през 1939 г. този конфликт завършва с избиването на хиляди кашуби в горите край Пяшница.

 

21 ноември, четвъртък, 18:00 ч.

„Върколак“ – реж. Адриан Панек (2018, 88’), с български субтитри

Участват: Камил Полнишак, Николас Пшигода, Соня Метелица, Данута Стенка.

Награди: 2018 Гдиня (Фестивал на полското игрално кина) – награда за режисура; награда за музика; 2018 – Таллинн (Black Nights Film Festival)-награда на екуменичното жури и награда на публиката; 2019 – Краков (Mеждународен фестивал на независимото кино „Off Camera“) -награда на младежкото жури; 2019 Брюксел (Brussels International Fantastic Film Festival )- Orbit Award; 2019 – Атина (Horrorant Film Festival „Fright Nights“) – награда за режисура; 2019 – Порто Алегре (Mеждународен фестивал на фантастичните филми „Fantaspoa“)- награда за най-добър филм; 2019 – Рим (Fanta Festival)- награда за най-добър филм.

Лятото на 1945 година. За осем деца, освободени от лагера Грос-Розен, е създадено импровизирано сиропиталище в изоставен дворец в гората. Двадесетгодишната Ханка, също бивш затворник, става техен опекун. След ужасите на лагера героите бавно възстановяват остатъците от изгубеното си детство, но кошмарът бързо се връща при тях. В гората се вихрят лагерните кучета. Освободени от есесовците преди освобождението на лагера, гладните подивели животни обсаждат двореца в търсене на храна. В ужасените деца се отново се включва лагерния инстинкт за оцеляване.

 

22 ноември, петък, 18:00 ч.

„Кръвта на бога“ – реж. Бартош Конопка (2018, 100’), с български субтитри

Участват: Кшищоф Печински, Карол Бернацки, Виктория Городецкая, Яцек Коман, Оливие дьо Сагазен.

Награди: 2018 Гдиня (Фестивал на полското игрално кино) – награда за операторско майсторство.

Ранното средновековие. Рицарят Вилиброрд достига до последния езически остров, като по чудо избягва смъртта благодарение на помощта на Безименния – момче, пълно с идеали, криещо истинския си облик от света. Въпреки различията в мирогледа и подхода към религията, мъжете продължават пътя си, свързани с обща цел – те искат да намерят и покръстят езическо селище, скрито в планината. И макар че христианизацията на жителите е единственият начин да бъдат предпазени от предстоящото унищожение, мисията на героите ще се опитат да спрат свещеникът на езичниците и техния водач Геоволд. Техните действия поставят възгледите на непознатите на голямо изпитание. В последния бастион на „старата вяра“ обаче Вилиброрд и Безименния могат да разчитат на неочакван съюзник. Това е Прахве – харизматичната дъщеря на Геоволд. Скоро любовта ще се сблъска с омразата, диалогът с насилието, лудостта с принципите и мнозина ще трябва да умрат …

 

23 ноември, събота, 18:00 ч.

„Още един ден живот“ – реж. Раул де ла Фуенте и Дамян Ненов (2018, 85’), цветен, пълнометражен, анимационен, с български субтитри.

Участват: Марчин Дорочински, Аркадиуш Якубик, Томаш Борковски, Олга Болондж, Рафал Фудалей, Павел Пачесни, Якуб Камиенски, с гласа на Кери Шейл като Ришард Капушчински

Награди: Европейски филмови награди ’18 – Награда за европейски анимационен пълнометражен филм; Сан Себастиан ’18 – Награда на публиката.

Изпълнена с напрежение история на тримесечното пътуване на изтъкнатия репортер Ришард Капушчински в обхванатата от война и хаос Ангола, където фронтовата линия се променя като в калейдоскоп. Тук се осъществява деколонизация след португалската революция на карамфилите и в навечерието на независимостта на държавата избухва кървава гражданска война. Тук за пореден път авторът става свидетел на антихуманната същност на войната и изпитва чувство на безпомощност, каквото досега не е познавал. Ангола ще го промени завинаги. Той е репортер, когато напуска Полша, но се завръща писател.

В основата на пълнометражния анимационен филм с документални елементи е книгата на Р. Капушчински „Още един ден живот“.

Ришард Капушчински, авторът на „Императорът“ е един от най-уважаваните репортери в света, бил e свидетел на много въоръжени катаклизми, няколко пъти избягва екзекуция. На въпроса какво прави, той отговарял: „Аз съм преводач на култури“. Книгите му, признати в цял свят, са преведени на над 30 езика. Капушчински издига репортажа до ранга на изкуство. Салман Рушди казва, че „един Капушчински струва хиляда хленчещи и измислящи драскачи“. Работил е в Полската телеграфна агенция като постоянен чуждестранен кореспондент в Африка, Латинска Америка и Азия.

 

24 ноември, неделя, 18:00 ч.
Зала „Въздраждане“, вход свободен

 

По случай 80-годишнината от избухването на Втората световна война

 

„303 ескадрила” – реж. Денис Делич (2018, 95’), с български субтитри

Участват: Пьотр Адамчик, Мачей Закошчелни, Джон Кей Стийл, Кърк Баркър, Ян Вечорковски.

Награди: 2018 – Гдиня (Национален филмов фестивал „Непокорни, несломими, прокълнати”) – „Врата към свободата”; Чикаго (Фестивал на полския филм в Америка) – награда на публиката.

Филмът разказва истинската история на полските въздушни асове и е вдъхновен от бестселъра на Аркади Фидлер със същото заглавие. Като част от Кралските въздушни сили на Великобритания (RAF) те представляват елитно формирование – 303 ескадрила, която няма равна на себе си, а полските летци се превръщат в истинска легенда. Във време, когато всеки ден може да е последен, те не се колебаят да изпълняват рисковани въздушни операции. Филмът разказва не само за ефектните акции, в които участват полските пилоти по време на Битката за Англия, но и за техния личен живот.

Напиши коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментарите .

Научете повече за Полша

Back to top