Годишнина от приемането на Конституцията от 3 май

Годишнина от приемането на Конституцията от 3 май

Тази година се навършват 226 години от приемането на Конституцията от 3 май – първия основен писан закон за държавното устройство в съвременна Европа и втория в света, след американския.

Най-голямото законодателно постижение на Четиригодишния парламент, заседавал от октомври 1778 г. до май 1792 г., е приемането на закона за държавата, който е трябвало да се превърне в основен стожер на възраждането на I-та Жечпосполитата. В Конституцията са заложени най-прогресивните, реформаторски разбирания от епохата на Просвещението. Автори на Конституцията от 3 май са крал Станислав Август Понятовски, Игнаци Потоцки и Хюго Колонтай.

Текстът на Конституцията включва преамбюл и 11 раздела. В устройството на Жечпосполита Полша, според Конституцията от 3 май, е заложена концепцията за ръководна роля на волята на народа и тройно разделение на властта. Основният закон осигурява господство на законодателната пред изпълнителната власт, като гарантира широки правомощия на Парламента, като едновременно с това отслабва позицията на монарха.

От приемането си, Конституцията от 3 май 1791 г. се превръща в символ на стремежа за възстановяване на независимостта и суверенитета на Жечпосполита. Конституцията от 3 май е първата в Европа и втора в света, след Конституцията на Съединените американски щати от 1787 г. Ирландскит философ и баща на съвременния консерватизъм Едмънд Бърк е написал за Конституцията от 3 май следното: „Наблюдаваме как с един замах е сложен край на анархията и свалено крепостничеството, как е укрепен тронът в името на това да се защити народа, без да се нарушава свободата му…Никой не е ущетен или унизен. Всички, от краля до простия работник, подобряват своето положение.“

Въпреки че Конституцията от 3 май е в сила само една година, до руската военна окупация през лятото на 1792г., за следващите поколения поляци тя се превръща в повод за гордост, а споменът за нея помага на полския народ да преживее 123-годишната подялба на Полша. Приемането на Конституцията от 3 май е обявено за празник още на 5 май 1791 г., но официалното честване на празника по време на окупацията е забранено.Честването на Трети май като национален празник е възстановено по време на II Жечпосполита през април 1919 г. и отново, след падането на комунизма, през 1990 година. До края на Втората световна война и по време на Народна Република Полша празнуването на Деня на Конституцията от 3 май е забранено. В момента, Конституцията от 3 май се счита от поляците за едно от най-значимите исторически събития в историята на Полша.

Пресцентър на Министерство на външните работи

Напиши коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментарите .

Научете повече за Полша

Back to top