„Ида“ е полският кандидат за „Оскар“

„Ида“ е полският кандидат за „Оскар“

Назначената от министъра на културата Малгожата Омилановска комисия единодушно избра филма „Ида“ под режисурата на Павел Павликовски за полския кандидат за Оскар в категорията „Най-добър неанглоезичен филм“.

„Ида“ е доказателство за силата на актьорството и за това, че понякога по-малко означава повече.

(„The Wall Street Journal“)

Агнешка Одорович, директор на Полския институт за филмово изкуство:

„Не сме имали никакви съмнения, че най-голям шанс в тази трудна категория има „Ида“ на Павел Павликовски. Това е невероятен филм, който неслучайно предизвика такова признание и отлични рецензии в цял свят. Той е прекрасна визитка не само за всички творци, взели участие в създаването на филма, но и за цялата ни кинематография. Във всички класации за потенциални кандидати за наградата на Американската филмова академия „Ида“ заема много високо място.“

До този момент „Ида“ е с над 60 награди, между които в Торонто, Лондон, Минск, Гийон и Варшава.

Филмът вече се разпространява в над 40 държави. Във Франция е гледан от 500 000 зрители, над 100 000 в Италия, по няколко десетки хиляди в Испания и Холандия.

В американския Box Office надхвърля 3,5 милиона долара, а филмът до днес е привлякъл над 450 000 зрители. Заслужава си да припомним, че в деня на премиерата филмът е показван на три екрана. Популярността му нараства до такава степен, че в най-силния момент от разпространението му в САЩ е показван на 134 екрана.

Напиши коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментарите .

Научете повече за Полша

Back to top