Международният алианс за възпоменание на Холокоста прие становище относно погрешните кодове на паметта

Международният алианс за възпоменание на Холокоста прие становище относно погрешните кодове на паметта

В четвъртък, на пленарна сесия в Женева, Международният алианс за възпоменание на Холокоста (МАВХ) прие становище, с което изразява подкрепа за действията на правителството на Република Полша, насочени към изключване от публикациите и публичния дискурс на погрешни кодове на паметта като „полски лагери” и „полските лагери на смъртта”, когато става въпрос за унищожаването на евреите по време на Втората световна война.

Алиансът призова да се спре употребата на тези неправилни определения по отношение на местата, свързани с преследването и избиването на евреи от нацистка Германия на окупираните полски земи.

Със задоволство приемаме изразеното от МАВХ становище, което ги определя като действие, насочено срещу изопачаването на истината за Холокоста и размиването на отговорността за това ужасно престъпление, вината за което лежи върху плещите на нацистка Германия. То е резултат от действията на полската дипломация, и по-конкретно на полското представителство в МАВХ, състоящо се от представители на правителствени институции, музеи, научни и изследователски институти, както и от проведения диалог с международната общност с цел разкриване на цялата истина за Холокоста на базата на достоверни и прозрачни исторически изследвания. Министерството на външните работи, в това число и полските институции в чужбина, непрекъснато полагат усилия да бъдат изключени от дискусиите за Холокоста определенията, които се смятат за погрешни кодове на паметта.

Международният алианс за възпоменание на Холокоста (International Holocaust Remembrance Alliance – IHRA) е международна организация, създадена през 1998 г. Целта й е да активизира и координира усилията на политическите лидери и обществените фигури да подкрепят образованието, да бъде съхранена обществената памет и да се проведат научни изследвания за Холокоста на национално и международно ниво. МАВХ обединява 31 страни-членки и 11 държави със статут на наблюдатели. Полша е член на Международния алианс за възпоменание на Холокоста от 1999 г.

Пресцентър на Министерството на външните работи

Превод: Мира Костова

Напиши коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментарите .

Научете повече за Полша

Back to top