Интервю с ETAM CRU

Интервю с ETAM CRU

Как сте?

Трудно е да си спомним дори един проект, който да сме направили без поне 2 дни да вали. Ако се чудите на кого да благодарите за времето… е, на нас. Независимо от това успяхме дори по-рано да завършим проекта, защото работихме спокойно без да имаме никакви технически и логистични затруднения.

До сега не съм се интересувала специално от този тип изкуство, но дори така вече бих могла да разпозная вашия стил. Проектите ви изглеждат сякаш са нарисувани от един човек. Как се получи това?

Започнахме да работим заедно като студенти, стилът на SAINER бе по-фотореалистичен, а моят (BEZT) е по-комиксов. Научихме се да ги смесваме, което стана естествено. Първите две години не се получаваше чак толкова добре, но в последните пет години се стараем да не се усеща, че върху даден проект са работили двама човека.

 

Когато Ясен ви попита какъв фон искате върху блока, вие казахте, че искате да остане така, както е. Струва ми се, че като цяло работите така?

Всъщност да, реално фон във всички случаи има и колкото е по-автентичен, толкова по-вдъхновяващо е за нас. Избягваме само белия фон, тогава придобиваш усещането за лист хартия, а не искаме това. Затова и не правим проектите си предварително. Понякога се налага, но го избягваме. В случая нямахме готов проект. Видяхме мястото, стената и тогава го направихме. Това също е част от тръпката, изненада е за самите нас и е естествено, автентично.

Има ли име вашият проект?

Да, „Изненада“. Умишлено не направихме проект, който да е свързан с българската култура. Дядо Добри е достатъчно значещ и е в съседство, ние заложихме на нещо, което по никакъв начин не е част от ежедневието и бита на хората тук. Освен това не обичаме да разказваме какво означава един проект, това вкарва хората в рамки, които противоречат на изкуството, което правим. Искаме хората сами да намерят отговор, вдъхновение, мисли, които ще имат значение и ефект за тях, а няма да са общовалидни. Ние вярваме на хората и не искаме да ги лишаваме от въображението им.

И накрая… тук не се чувстваме много различно, като в Полша е, не е непознато. Това прави нещата по-лесни.

 

Разговорът със SAINER и BEZT води Албена Попова от Полския институт в София

 ENGLISH VERSION OF THE INTERVIEW
Снимките са дело на: www.weareasma.com

Напиши коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментарите .

Научете повече за Полша