ИЗКУСТВАТА И ГРАДЪТ – ВЪЗМОЖНА ЛИ Е МИСИЯТА?

ИЗКУСТВАТА И ГРАДЪТ – ВЪЗМОЖНА ЛИ Е МИСИЯТА?

ИЗКУСТВАТА И ГРАДЪТ – ВЪЗМОЖНА ЛИ Е МИСИЯТА?

От 26 до 29 септември София ще бъде домакин на международна конференция по проблемите на изкуството в градска среда. Събитието се организира от Фондация „Арт Офис” и Асоциацията за развитие на София със съдействието на Източноевропейската платформа за сценични изкуства и с финансовата подкрепа на Министерството на културата.

В срещата ще вземат участие чуждестранни и български експерти – артисти, куратори, университетски преподаватели, културни мениджъри от 11 страни на Източна Европа. Програмата включва четири пленарни сесии, които ще дискутират съвременното състояние на градското изкуство. Основни въпроси в разговорите и изказванията на участниците ще бъдат: Как дефинираме взаимоотношенията на града и неговата култура? Какви стратегии използват артистите, за да отразят/пресъздадат града? Как реагират те на градското развитие, кои са техните публики?

Целта на обсъжданията е да се обмени опит и добри практики при разработване на артистични проекти в градски пространства, като едновременно с това се очертаят проблемите, с които се сблъскват творците в този процес.

Платформата EEPAP (www.eepap.org) е създадена от Института „Адам Мицкевич” във Варшава и в последните години се развива и с финансовото съдействие на градските власти в Люблин. Стартът й беше една от най-важните културни прояви в рамките на полското председателство на Европейския съюз. EEPAP има амбициозната цел да се превърне в поле за дискусии и обмен на професионална информация за работещите в областта на театъра, съвременния танц и пърформанса от всички страни от Централна и Източна Европа, независимо дали са членки на Европейския съюз или не. Това я превръща в изключително ценен инструмент за трансфер на артистични практики и в предпочитан партньор за многостранни международни проекти.

Напиши коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментарите .

Научете повече за Полша

Back to top