Кастинг: Танцът, това съм аз

Кастинг: Танцът, това съм аз

„Танц-театър, София-Катовице“

„Танц театър, София-Катовице“ е един проект, който застава зад развитието на съвременния танц и въвличането на младата публика в авторското създаване на изкуството. Проектът предвижда двуседмичен уъркшоп, който ще бъде воден от полския хореограф Павел Зауфал и актьори от школата на българския физикъл театър. В уъркшопа ще участват деца и младежи от квартал Горубляне, а в края на уъркшопа ще бъде създаден пърформънс, който ще се играе в София и ще бъде представен в Катовице, както и на международни фестивали за танцов театър и съвременен танц. Съвременният танцов театър е една от най-успешните форми за културен диалог поради прескачането на езикова бариера в създаването и разпространението на културния продукт.

На 23 и 24 юли ще се проведе кастинг за участие в проекта Танцов театър София-Катовице.

Търсят се артисти между 10 и 24 години, които ще вземат участие в двуседмичен уъркшоп с полския хореограф Павел Зауфал и накрая на уъркшопа ще бъде създаден танцов пърформънс, който ще се играе в в Горубляне, както и в Катовице, Полша. Уъркшопът ще се проведе между 27 юли и 7 август в Горубляне.

Уъркшопът на Павел Зауфал се базира на съвременните танцови техники, които съдържат разгряване на тялото, разтягане, осъзнаване на тялото като инструмент за себеизразяване, елементи от йогата и съвременния стил в танца, популярен като полската танцова техника, открита от Яцек Лумински, танцьор, хореограф и директор на Silesian Dance Theatre. Стилът е създаден след 20 годишна работа като директор на собствения си театър, която продължава, предавайки я на своите последователи, заставайки начело на Факултета за танцов театър на Националната академия за театрални изкуства в Краков.

Пърформънсът, който ще бъде създаден по време на самия уъркшоп – „Танцът, това съм Аз“, ще обогати стилистиката на полския танцов театър с идеите на физикъл театъра, последователи на модернистичните възгледи на Гео Милев, които се базират на идеята за фрагмента и възможностите за редукция и изразяване на тялото с жест, както и на традиционния театър от остров Бали, който е в основата на физикъл театъра, развиван в театър-лаборатория на Йежи Гротовски, чиито идеи развиват Георги Арсов и Криси Милева в своите театрални търсения.

Групата, която ще работи се състои от 16 деца и младежи, на възраст от 10 до 24 години, които заедно с тримата хореографи-педагози, ще тръгнат по пътя на опознаването на своето тяло, изразните средства, които предоставя и възмажността за изразяване на вътрешното пространство във външното, посредством различни техники, но без да бъдат ограничавани в рамките на техниките, но и следвайки вътрешния импулс. Подобно творческа работа ще създаде силен екип, в който ще се толерират не най-добре подготвените физически, а най-усърдните, които се превръщат в своеобразен проводник на идеи. Осем от тях ще бъдат включени в пърформънса. Подобна конкуренция в добронамерена среда, има за цел да търси креативност и оригиналност, като следствие от усърдие и работа в екип. Освен чисто физическата подготовка, свързана с пърформънса, уъркшопът ще даде една сериозна база от познания в областта на модернизма, алтернативния театър, физикъл театъра и съвременния танц, която е добра основа за тези, които ще решат да продължат да се занимават с тази форма на изкуство.

Проектът е финансиран от Столична програма „Култура” на Столична община за 2015 г.

За записване:
0896 808 944
zabelskiglas@gmail.com

1 Коментар

  1. Ети - 14.07.2015

    Как да се запиша

Напиши коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментарите .

Научете повече за Полша

Back to top