Концерт на Мариан Собула (пиано) и Софийската филхармония, диригент – Ян Милош Зажицки

Концерт на Мариан Собула (пиано) и Софийската филхармония, диригент – Ян Милош Зажицки

28 ноември, четвъртък, 19:00 ч.
Зала „България”, ул. „Георги Бенковски“ № 1, билети на касата на зала „България”

Съвместно със Софийската филхармония

 

В програмата: И.Я. Падеревски – Концерт за пиано; Феликс Менделсон – Симфония № 5 „Революционна“.

Maриан Собула – възпитаник на Музикалната академия в Краков. Концертирал в 38 държави на 5 континента. Свирил на сцените на престижни концертни зали. Пианистът е лауреат на най-високи награди от международни клавирни конкурси, в т.ч. медалист от конкурса „Maрия Каналс” в Барцелона, лауреат на специалната награда на конкурса „Dr Luis Sigall” във Виня дел Мар в Чили, както и на The Yamaha Music Foundation of Europe Competition.
Работи в Музикалната академия в Краков. Мариан Собула е артистичен директор на Международния клавирен фестивал на кралския град Краков (VIII. издание), на „International Piano Concert Series“, а също така ръководител на международния проект „Дни на полската музика“.

Ян Милош Зажицки – главен и художествен директор на Камерната филхармония „Витолд Лютославски“ в Ломжа, професор в Музикалния университет „Фридерик Шопен“ във Варшава.
Работил е с много симфонични оркестри, в т.ч. Sinfonia Varsovia, Варшавската камерна опера. Дирижирал е повечето полски филхармонични оркестри. Koнцертирал в много европейски държави, САЩ, Мексико. Има 17 записани диска. Лауреат на Специалната награда на министъра на културата на Полша в знак на признание за големите му заслуги за полската музикална култура, отличен с диплом за изключителни заслуги към наследството на Фредерик Шопен и медал „Заслужил за полската култура Gloria Artis“.

Напиши коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментарите .

Научете повече за Полша

Back to top